Zo voorkom je een platte autobatterij in coronatijden

Blijf in uw kot, zegt de Belgische regering. Vertaald naar onze auto’s: blijf in uw garage/op uw parkeerplaats. Eén probleem: lang niet rijden is nefast voor je autobatterij. Voorkom dat je wagen het na de lockdown laat afweten met deze tips.
autobatterij20startkabels

Korte ritten? Uit den boze

Oké, je wagen mag niet te lang nietsdoen. Veel korte ritten maken dus, naar de winkel, bakker of markt? Nee. Want die putten  je autobatterij alleen maar extra uit. Pas als je langer op weg bent – voor een rit van 20 tot 40 kilometer – laadt je accu zich op.

Gebruik een externe lader

Koop een externe batterijlader. Die worden ook wel ‘druppelladers’ genoemd. Ze laden je batterij op terwijl je auto geparkeerd staat. Zo ben je altijd gerust.

Let op bij de start

Je steekt de sleutel in het contact. Hoopt dat de batterij zal werken. Staat op het punt je auto te starten … maar wacht! Om de kans te vergroten dat je auto effectief ronkend opstart, schakel je het best eerst alle bijkomende energieverbruikers uit, zoals:

  • lichten
  • airco
  • ruitenwissers
  • radio
  • verwarming
  • gps-lader

Batterij toch plat? Schakel professionele hulp in

Het noodlot slaat toe: je wagen wil niet opstarten door een platte batterij. Wat nu? Startkabels aanleggen raden we af. Zeker als je dat nooit eerder deed. Want als je dat niet met kennis van zaken aanpakt, kan je er je auto ernstig mee beschadigen. Ons advies? Schakel professionele hulp in van een garagist of de wegenhulp.