5 tips om steenmarters uit uw auto te houden

Startte uw auto vanmorgen niet meer? En zaten de kabels en het isolatiemateriaal onder uw motorkap vol gaten? Dan is de kans groot dat uw auto bezoek kreeg van een steenmarter. Begint het wat te knagen? Wij serveren u pientere trucjes om uw auto te beschermen tegen deze knabbelaar.

Knabbelen aan de kabels

Waarom u steenmarters beter weghoudt van uw auto? Omdat deze knaagdieren verzot zijn op alles wat onder de motorkap van uw auto zit. Van (koel)waterslangen tot bougiekabels: ze zetten er de snijtanden in. Ook de isolatie van de motorkap is voor de steenmarter een plezier om aan te knagen. Voor de eigenaar van de motorkap is de fun iets minder groot. Want dat knabbelen aan kabels betekent autoproblemen.

Welke schade veroorzaakt een steenmarter?

Als u er op tijd bij bent, kan de schade nog meevallen. Als een steenmarter wél helemaal losging, is de kans groot dat uw auto niet of moeilijk start. In het ergste geval beet het dier cruciale kabels door en krijgt u onderweg te maken met oververhitting. Vermoedt u dat er een steenmarter in de buurt van uw auto kwam? Open dan sowieso de motorkap en check de eventuele ravage.

 

  1. Zet uw auto binnen
  2. Hebt u een garage? Dan is het advies eenvoudig: zet uw auto voortaan binnen. Als de garage geen gaten heeft die groter zijn dan 4 centimeter, geraakt de steenmarter er niet in. Kreeg uw auto vermoedelijk toch al bezoek van het knaagdier? Maak de motorruimte dan grondig schoon. Zo spoelt u alle geuren weg en verkleint u de kans dat andere steenmarters ook hun territorium komen afbakenen onder uw motorkap.

  3. Installeer een stroomstootapparaatje
  4. Geen garage? Dan is een stroomstootapparaatje in de motorruimte een optie. De marter voelt een lichte elektrische schok als hij in de ruimte kruipt. Hij is ongevaarlijk en vergelijkbaar met de schrikdraad om koeien in de weide te houden. U kunt het apparaatje ook laten installeren door een professionele automonteur.

  5. Ga voor de marterverschrikker met geluid
  6. Nog een doeltreffende oplossing is de marterverschrikker. Met dit apparaatje houdt u de steenmarter met een ultrahoog geluid op afstand. Mensen horen het signaal niet, maar de marter wordt er ‘tureluurs’ van. Het compacte toestel heeft stroom nodig, dus bevestig het in de buurt van de accu. Maakt u zich geen zorgen over het verbruik: de marterverschrikker verbruikt even weinig als het klokje in uw auto.

  7. Leg de steenmarter op de rooster
  8. Ziet u de apparaten niet zitten? Ga dan voor een draadrooster onder de auto. U kunt het zelf maken met kippengaas en de auto erop parkeren. Steenmarters houden niet van het prikkende gaas aan hun pootjes. U kunt ook een kant-en-klaar antimartertapijt kopen. Zelfde principe. Tapijt op de grond, en hup, auto erop!

  9. Stop de steenmarter met spray
  10. Een iets minder omslachtige methode is een eenvoudige steenmarterspray. De steenmarter vindt de geur van dit goedje maar niks. Een nadeel is wel dat u de spray om de maand op de kabels van uw auto moet spuiten. Deze tip vraagt dus een beetje discipline.