Steenmarters zijn dol op autokabels: hou ze weg met onze 6 tips

Kampt je auto met startproblemen? En zitten de kabels en het isolatiemateriaal onder je motorkap vol gaten? Dan is de kans groot dat je wagen bezoek kreeg van een knabbelgrage steenmarter. De diertjes duiken vooral op in de lente. Begint het wat te knagen? Dan is het tijd voor actie. Onze experts serveren je 6 tips. Die beschermen je auto tegen de schattige – maar verre van onschuldige – steenmarter.
steenmarter

Steenmarters: een gevaar voor je auto

Tijdens de bronsttijd zijn de mannetjes actiever. Ze markeren hun territorium en zijn op hun hoede voor de geur van concurrenten. De dieren zijn voortdurend op zoek naar voorwerpen waaraan ze kunnen knabbelen. Hun lievelingseten? Bougiekabels op een bedje van koelwaterslangen. Hoe dat komt? Bij de productie van kabels en isolatiemateriaal komt soms vismeel of visolie te pas. En precies dát trekt hen aan. Maar al dat geknabbel zorgt voor ernstige motorschade. De herstelkosten lopen vaak op tot honderden euro’s.

6 tips tegen steenmarters

Kondigt de lente zich aan? Dan bereid je je maar beter voor op de komst van steenmarters. Voorkom autoschade en hoge herstelkosten met onze 6 tips:

 1. Zet je auto binnen
  Heb je een garage? Zet dan je auto binnen. Als je garage geen gaten groter dan 4 centimeter heeft, geraakt de steenmarter niet binnen.

 2. Poets je motorruimte
  Kwam er een steenmarter langs? Een grondige schoonmaakbeurt van je motorruimte verwijdert alle geurtjes. Zo verklein je de kans dat andere steenmarters ook hun territorium komen afbakenen.

 3. Installeer een stroomstootapparaat
  Geen garage? Dan biedt een stroomstootapparaat een oplossing. Wanneer een steenmarter in je motor kruipt, voelt hij een lichte elektrische schok. Die is ongevaarlijk en vergelijkbaar met de schrikdraad die koeien in de weide houdt.

 4. Schrik hem af met geluid
  De marterverschrikker schrikt de dieren af met een ultrahoog geluid – onhoorbaar voor mensen. Het toestel werkt op elektriciteit. Bevestig het dus in de buurt van de accu. Let wel op: na een tijd is de steenmarter gewend aan het vervelende geluid en slaat hij toch nog toe.

 5. Knutsel een marterrooster
  Ga zelf aan de slag: maak een rooster van kippengaas en leg die onder je auto. Steenmarters houden niet van het prikkende gevoel aan hun pootjes. Ben je geen handige harry? Koop dan een antimartertapijt in de winkel.

 6. Spray de marter away
  Steenmarters walgen van de geur van een steenmarterspray. Denk er wel aan om maandelijks je autokabels opnieuw te behandelen.

Welke schade veroorzaakt een steenmarter?

Heb je toch een steenmarter opgemerkt? Geen paniek: de schade valt mee wanneer je er op tijd bij bent. Ging het beestje al helemaal los in je auto? Dan is de kans groot dat je auto moeilijk of niet meer start. In het ergste geval heeft het dier een cruciale kabel doorgebeten. Dan kan er onderweg oververhitting optreden. Snel optreden is dus de boodschap.

25 mei 2021