Voorkom aquaplaning bij hevig regenweer

Een plotse wolkbreuk of dagenlang hevige regenval? Bij regenweer hebben je autobanden soms moeite om het water tijdig af te voeren, en is de kans groter dat je auto slipt. Hoe voorkom jij aquaplaning?
aquaplaning2-min

Controleer je autobanden

Aquaplaning of watergladheid vermijden? Dat begint met een regelmatige controle van je autobanden. Hoe minder diep de groeven in jouw band, hoe moeilijker om het extra water af te voeren. Een goede set autobanden met voldoende profieldiepte (minimaal 3 mm) is dus een must om veilig te rijden in regenweer. Controleer ook regelmatig uw bandenspanning. Als die te laag is, verhoogt de kans op slipgevaar.

Kies de juiste autobanden

Welke autobanden zijn het meest geschikt bij regenweer? Met dunnere banden heb je minder kans op aquaplaning. Omdat ze zich als het ware door het water heen snijden. Met zomer- of winterbanden heeft dat minder te maken. Je beslist zelf of je in de zomer met zomerbanden rijdt, of in de winter met winterbanden. Een plotse stortbui in de zomer? Vierseizoensbanden passen zich dan wel aan en beschermen extra tegen aquaplaning.

Pas je rijgedrag aan

Bij hevige regen krijgen de banden van uw auto het water soms niet weg. Je zweeft dan op een dunne laag water. Rij bij felle regenbuien vooral het eerste halfuur extra voorzichtig. Want de eerste regen is het gevaarlijkst. De regen vormt in combinatie met modder en olie op het wegdek een gladde laag. Pas bij aquaplaning uw snelheid aan. Want hoe sneller je rijdt, hoe meer water je banden moeten afvoeren.

Hou extra afstand van je voorligger

Hou bij regenweer extra afstand van je voorligger. Begin ook vroeger dan normaal af te remmen. De remafstand is bij een nat wegdek immers langer dan normaal. Een nat wegdek verdubbelt zelfs je remafstand.

Rem en schakel correct

Aquaplaning voorkomen? Dat doe je ook door op de motor af te remmen. Beter dan als een gek het rempedaal in te drukken. Als er een bocht op komst is, rem je bij regenweer ook beter vroeger af. Moet je een helling op? Schakel dan naar een hogere versnelling. Zo slip je minder gauw. Tijdens het afdalen, schakel je dan weer beter over naar een lagere versnelling. Trek ook rustig op, anders bestaat de kans dat je gaat slippen. Begin je toch te tollen? Schakel dan naar de tweede versnelling om de druk op de banden te verminderen.

Zet je cruisecontrol uit

Lekker makkelijk rijden met cruisecontrol? Bij watergladheid schakel je jouw cruisecontrol toch beter uit. Slipt je auto door aquaplaning? Dan zorgt cruisecontrol ervoor dat de wielen op de ingestelde snelheid blijven draaien, terwijl je op dat moment beter vertraagt. Bovendien is de reactiesnelheid tijdens aquaplaning ook trager als de cruisecontrol is ingeschakeld. Neem bij regenweer dus gerust het heft in eigen handen. Zo rijd je veilig.

19 augustus 2019