Zo overleven u en uw huisdier een warme autorit

Een hittegolf op komst! Hoe overleeft u een autorit bij deze temperaturen? En hoe houdt u het onderweg koel voor uw huisdier?

Parkeer in de schaduw

Een eenvoudige tip: parkeer uw auto in de schaduw. Blijft uw auto een tijdje staan? Kijk dan in welke richting de zon draait. Het heeft geen zin om uw auto op een schaduwrijke plek te parkeren als datzelfde plekje een halfuur later in de zon ligt.

Leg een zonnescherm op uw autoruit

Een reflecterend zonnescherm op uw voorruit kaatst het zonlicht terug. Het beïnvloedt de binnentemperatuur niet. Maar houdt wél de contacttemperatuur van uw interieur lager. Een pluspunt, want in auto’s zonder scherm warmt het dashboard op tot wel 92 °C. Zit uw hond in een koffer met raam? Zorg dan ook daar voor bescherming.

Laat uw huisdier niet achter in een warme auto

Staat uw auto volledig afgesloten in de zon? Dan wordt het binnenin al snel stikheet. Vaak tot wel 50 graden. Laat uw huisdier dus nooit achter in een gesloten auto! Zelfs al laat u de ramen een beetje open. Want het is niet het zuurstofgebrek waaraan de hond bezwijkt, maar oververhitting. Enkele minuten in een geparkeerde auto kan uw hond al fataal worden.

Airco of uw hond in de wind?

Hou het voor uzelf én voor uw huisdier koel in de auto. Zet dus ook met hond of kat de airco zeker aan. Open altijd even uw autoruit als u instapt. Zo ontsnapt de warme lucht. Daarna mag u alles weer sluiten, zodat de airco zijn werk kan doen. Zet uw airco niet te koud. Het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur bedraagt beter niet meer dan 6 graden.

De ramen liever open tijdens het rijden? Zet ze dan op een kier en vermijd dat uw huisdier onverwacht uit de auto springt. Uw hond met zijn kop in de wind uit het autoraam is ook geen goed idee. Hij kan steentjes of afval tegen zijn kop krijgen.

Neem altijd water mee

Vertrek altijd met fris water bij de hand. Voor uzelf én uw huisdier. Beter te veel dan te weinig, want u weet niet in welke file u kunt belanden. Neem ook een flesje met water mee. Ideaal om uzelf en uw huisdier wat te verfrissen onderweg.

Stop regelmatig

Stop regelmatig, zeker bij lange ritten. Want door de warmte neemt uw concentratie sneller af. Ook uw huisdier heeft nood aan een pauze. Voor een hond is het belangrijk dat hij regelmatig zijn pootjes strekt en een sanitaire stop houdt. Daarna is iedereen weer fris en vrolijk om verder te reizen!

14 augustus 2019