Voorkom aquaplaning bij hevig regenweer

Een plotse wolkbreuk of dagenlang hevige regenval? Bij regenweer hebben uw autobanden soms moeite om het water tijdig af te voeren, en is de kans groter dat uw auto slipt. Hoe voorkomt u aquaplaning?

Controleer uw autobanden

Aquaplaning of watergladheid vermijden? Dat begint met een regelmatige controle van uw autobanden. Hoe minder diep de groeven in uw band, hoe moeilijker om het extra water af te voeren. Een goede set autobanden met voldoende profieldiepte (minimaal 3 mm) is dus een must om veilig te rijden in regenweer. Controleer ook regelmatig uw bandenspanning. Als die te laag is, verhoogt de kans op slipgevaar.

Kies de juiste autobanden

Welke autobanden zijn het meest geschikt bij regenweer? Met dunnere banden hebt u minder kans op aquaplaning. Omdat ze zich als het ware door het water heen snijden. Met zomer- of winterbanden heeft dat minder te maken. U beslist zelf of u in de zomer met zomerbanden rijdt, of in de winter met winterbanden. Een plotse stortbui in de zomer? Vierseizoensbanden passen zich dan wel aan en beschermen extra tegen aquaplaning.

Pas uw rijgedrag aan

Bij hevige regen krijgen de banden van uw auto het water soms niet weg. U zweeft dan op een dunne laag water. Rij bij felle regenbuien vooral het eerste halfuur extra voorzichtig. Want de eerste regen is het gevaarlijkst. De regen vormt in combinatie met modder en olie op het wegdek een gladde laag. Pas bij aquaplaning uw snelheid aan. Want hoe sneller u rijdt, hoe meer water uw banden moeten afvoeren.

Hou extra afstand van uw voorligger

Hou bij regenweer extra afstand van uw voorligger. Begin ook vroeger dan normaal af te remmen. De remafstand is bij een nat wegdek immers langer dan normaal. Een nat wegdek verdubbelt zelfs uw remafstand.

Rem en schakel correct

Aquaplaning voorkomen? Dat doet u ook door op de motor af te remmen. Beter dan als een gek het rempedaal in te drukken. Als er een bocht op komst is, remt u bij regenweer ook beter vroeger af. Moet u een helling op? Schakel dan naar een hogere versnelling. Zo slipt u minder gauw. Tijdens het afdalen, schakelt u dan weer beter over naar een lagere versnelling. Trek ook rustig op, anders bestaat de kans dat u gaat slippen. Begint u toch te tollen? Schakel dan naar de tweede versnelling om de druk op de banden te verminderen.

Zet uw cruisecontrol uit

Lekker makkelijk rijden met cruisecontrol? Bij watergladheid schakelt u uw cruisecontrol toch beter uit. Slipt uw auto door aquaplaning? Dan zorgt cruisecontrol ervoor dat de wielen op de ingestelde snelheid blijven draaien, terwijl u op dat moment beter vertraagt. Bovendien is de reactiesnelheid tijdens aquaplaning ook trager als de cruisecontrol is ingeschakeld. Neem bij regenweer dus gerust het heft in eigen handen. Zo rijdt u veilig.

19 augustus 2019