Is uw auto summer proof?

Is uw auto ‘summer proof’? Als dat nog niet het geval is, dan nu wel. Want na deze checklist lacht een zomerse rit u toe.

Ga voor zomerbanden

Uw auto summer proof maken? Dat begint met zomerbanden. Ze hebben een betere wendbaarheid en grip bij zachte temperaturen. En ze verkorten uw remafstand. Met gemak loodsen ze u door felle regenbuien én houden ze u op het rechte pad bij tropisch weer.

Zomerbanden bieden ook minder weerstand. Wat dat betekent? Minder slijtage en een lager brandstofverbruik. Dat is: onderweg een extra terrasje doen!

Laat uw auto blinken

Stof, stuifmeel en insecten: ze teisteren uw auto tijdens de zomermaanden. Wees dus extra lief voor zijn laklaag. Een turbotip? Verwijder het vuil zo snel mogelijk. Zodat de smurrie de carrosserie van uw auto niet aantast. Insectenverwijderaar doet alvast wonderen.

Verwijdert u stuifmeel en stof? Pak het dan voorzichtig aan. Bij te hevig poetsen, maken de korrels krassen in uw auto. Klaar de klus dus met water en een zachte spons.

Ga nooit buiten zonder schone ruiten

Een lange autorit naar het zuiden voor de boeg? Een mooi voo(r)ruitzicht. Tot uw ruit wel een insectenkerkhof lijkt en uw ruitenwisservloeistof op is. Daar tuft u dan, turend over de Autoroute du Soleil. Zorg er dus voor dat de vloeistof is bijgevuld voor u vertrekt. Kies voor een product dat geschikt is voor de zomer. U herkent het aan de roze of oranje kleur.

Waar u bijvult? De dop van het reservoir is te herkennen aan het pictogram ‘ruit en water’. Doet u langere afstanden? Neem dan altijd een extra busje vloeistof mee.

Boek een onderhoud voor uw airco

Tropisch warm buiten? Yes! Maar ook u wordt dan zacht gegaard in uw auto. Gelukkig is er mister airco. Wist u dat die elk jaar zo’n 10 procent koelmiddel verliest? Bij gebrek daaraan wordt de koelinstallatie niet voldoende gesmeerd. Laat daarom uw airco jaarlijks nakijken. Voordelen: hij gaat langer mee, u bespaart op brandstofkosten en eventuele schade.

Check uw oliepeil

Vertrekt u op reis? Langere afstanden betekenen meer olieverbruik. Check het oliepeil van uw auto voor vertrek. Moet u bijvullen? Zeker doen. Olie heeft in uw motor meerdere functies. Het is een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- én reinigingsmiddel. Peil de olie bij voorkeur als de motor koud is. Bent u onderweg? Laat de motor dan eerst tien minuten afkoelen voor u onder de motorkap duikt.

Controleer uw bandenspanning

Hoe zit het met de bandenspanning van uw auto? Controleer die regelmatig. Ziet u beschadigingen? Hou ze in de gaten. Want onder invloed van de zomerhitte kunnen banden dan makkelijker barsten.

Hou uw koelvloeistof in de gaten

De koelvloeistof houdt de motor op de juiste temperatuur. Zomerse toestanden met dertig graden of hoger? Dat is een extra uitdaging voor uw motor. Als u dan ook nog eens in een ‘zuiderse’ file belandt, stelt u uw koelsysteem flink op de proef. Want bij lage snelheid is er soms onvoldoende tegenwind om uw motor af te koelen.

Wat doet u bij een oververhitte motor?

Uw auto summer proof? Nu u nog!