Gesmeerde rit? Zo vult u uw oliepeil bij

Goed zorg dragen voor uw wagen? Daar hoort ook een regelmatige check-up van het oliepeil bij. Want olietekort kan uw wagen ernstig schaden. Wanneer moet u de olie aanvullen? En hoe klaart u die klus? Carglass® doet het voor u uit de doeken.

1. Controleer om de 2 weken uw oliepeil

Gebruikt u uw wagen (bijna) dagelijks? Dan raden we u aan om het oliepeil om de twee weken even te checken. Gebruik voor de controle de peilstok. Die vindt u meestal aan de zijkant van uw motor. Op de peilstok staan twee merktekens. De ene geeft het minimumpeil aan, de andere het maximumpeil. Zorg ervoor dat uw oliepeil altijd ergens tussen de twee in blijft. Een tekort aan olie is erg schadelijk voor uw motor, vermijd het dus te allen tijde. Maar een teveel is ook overbodig. Dat kost u alleen maar geld en kan lekken veroorzaken.

2. Laat de motor minstens 10 minuten afkoelen

Hebt u net met uw wagen gereden en wilt u uw oliepeil controleren? Wacht dan op zijn minst 10 minuten vooraleer u aan de slag gaat. Verzeker uzelf ervan dat de wagen op een mooi horizontaal vlak geparkeerd staat. Dan is de olie zeker weer in het reservoir gezakt en kunt u de hoeveelheid olie dus correct peilen.

3. Kies de juiste motorolie

Niet zeker welke olie uw auto nodig heeft? Raadpleeg dan eerst even de ideale viscositeitsindex (de vloeibaarheid van de olie dus) voor uw wagen. Deze info vindt u terug in de handleiding. Hou ook rekening met het brandstoftype, de leeftijd van uw voertuig en de temperatuur (uw wagen heeft mogelijk andere olie nodig naarmate het warm of koud is). Ook uw rijgedrag speelt een rol. Heeft uw wagen een oude motor, die zwaar wordt belast? Dan zijn additieven soms aangewezen.

4. Open het juiste reservoir

Let goed op dat u niet per ongeluk de olie in de koelwatertank of in het ruitenwisservloeistofreservoir giet. Het symbooltje voor het oliereservoir ziet er doorgaans zo uit :

olie auto

13 augustus 2018