Maak je auto summerproof met deze tips

Is jouw auto ‘summer proof’? Als dat nog niet het geval is, dan nu wel. Want na deze checklist lacht een zomerse rit je toe.
summerproof-auto

Ga voor zomerbanden

Je auto summer proof maken? Dat begint met zomerbanden. Ze hebben een betere wendbaarheid en grip bij zachte temperaturen. En ze verkorten je remafstand. Met gemak loodsen ze je door felle regenbuien én houden ze je op het rechte pad bij tropisch weer.

Zomerbanden bieden ook minder weerstand. Wat dat betekent? Minder slijtage en een lager brandstofverbruik. Dat is: onderweg een extra terrasje doen!

Laat je auto blinken

Stof, stuifmeel en insecten: ze teisteren je auto tijdens de zomermaanden. Wees dus extra lief voor zijn laklaag. Een turbotip? Verwijder het vuil zo snel mogelijk. Zodat de smurrie de carrosserie van je auto niet aantast. Insectenverwijderaar doet alvast wonderen.

Verwijder je stuifmeel en stof? Pak het dan voorzichtig aan. Bij te hevig poetsen, maken de korrels krassen in je auto. Klaar de klus dus met water en een zachte spons.

Ga nooit buiten zonder schone ruiten

Een lange autorit naar het zuiden voor de boeg? Een mooi voo(r)ruitzicht. Tot jouw ruit wel een insectenkerkhof lijkt en je ruitenwisservloeistof op is. Daar tuf je dan, turend over de Autoroute du Soleil. Zorg er dus voor dat de vloeistof is bijgevuld voor je vertrekt. Kies voor een product dat geschikt is voor de zomer. Je herkent het aan de roze of oranje kleur.

Waar je bijvult? De dop van het reservoir is te herkennen aan het pictogram ‘ruit en water’. Doe je langere afstanden? Neem dan altijd een extra busje vloeistof mee.

Boek een onderhoud voor je airco

Tropisch warm buiten? Yes! Maar ook jij wordt dan zacht gegaard in uw auto. Gelukkig is er mister airco. Wist je dat die elk jaar zo’n 10 procent koelmiddel verliest? Bij gebrek daaraan wordt de koelinstallatie niet voldoende gesmeerd. Laat daarom je airco jaarlijks nakijken. Voordelen: hij gaat langer mee, je bespaart op brandstofkosten en eventuele schade.

Check uw oliepeil

Vertrek je op reis? Langere afstanden betekenen meer olieverbruik. Check het oliepeil van je auto voor vertrek. Moet je bijvullen? Zeker doen. Olie heeft in je motor meerdere functies. Het is een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- én reinigingsmiddel. Peil de olie bij voorkeur als de motor koud is. Ben je onderweg? Laat de motor dan eerst tien minuten afkoelen voor je onder de motorkap duikt.

Controleer je bandenspanning

Hoe zit het met de bandenspanning van je auto? Controleer die regelmatig. Zie je beschadigingen? Hou ze in de gaten. Want onder invloed van de zomerhitte kunnen banden dan makkelijker barsten.

Houd je koelvloeistof in de gaten

De koelvloeistof houdt de motor op de juiste temperatuur. Zomerse toestanden met dertig graden of hoger? Dat is een extra uitdaging voor uw motor. Als je dan ook nog eens in een ‘zuiderse’ file belandt, stel je je koelsysteem flink op de proef. Want bij lage snelheid is er soms onvoldoende tegenwind om jouw motor af te koelen. Wat doet u bij een oververhitte motor?

Jouw auto summerproof? Nu jij nog!

29 mei 2019