Op reis met de auto: hier mag je naartoe en dit neemt je mee

Hebt je genoeg van je kot? En snak je naar een fijne autoreis? Dan maakte je vast een vreugdedans toen de grenzen weer openden op 15 juni. Natuurlijk wil die versoepeling niet zeggen dat het leven weer als vanouds is. In de meeste landen gelden nog altijd een heleboel maatregelen. Om je te helpen bij de voorbereiding van jouw trip, sommen we de belangrijkste coronamaatregelen* op in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg en Spanje. En vertellen we je ook wat er verplicht in je auto moet liggen.
Autovakantie

Nederland

In Nederland is de lockdown opgeheven. Er wordt aangeraden om drukke plaatsen zoveel mogelijk te mijden. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, behalve voor kinderen jonger dan 13 jaar. Hou overal ook anderhalve meter afstand.

Restaurants en hotels zijn open, pretparken en dierentuinen ook. Per park kunnen de regels wel verschillen. Je kan musea bezoeken als je op voorhand reserveert. De campings openen op 1 juli.

De boete als je de richtlijnen overtreedt? 390 euro.

Dit moet mee in je auto
  • gevarendriehoek

Duitsland

In Duitsland verschilt de situatie per deelstaat. De lockdown is nog niet overal opgeheven. Ook daar wordt gevraagd om anderhalve meter afstand te houden en geen handen te geven. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer én in winkels. Als je de richtlijnen niet naleeft, riskeer je een boete van 10 tot 10.000 euro. Het bedrag varieert per deelstaat.

Restaurants en hotels zijn open, maar voor die laatste gelden wel strenge beperkingen. Ook pretparken zijn open onder voorwaarden. De meeste musea zijn nog gesloten. Voor campings hangen de maatregelen van de deelstaat af. Soms geldt een minimumverblijf, soms een beperkt aantal plaatsen, dan weer een specifieke regeling voor het gemeenschappelijke sanitair.

Dit moet mee in je auto

Frankrijk

Ook Frankrijk verwelkomt (Belgische) toeristen. Zoals overal geldt: bewaar afstand. Anders dan in België is dat hier een meter. In openbare ruimtes mag je met maximaal tien personen samenkomen. Boetes kunnen oplopen tot 3750 euro.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer. Hotels, restaurants en attractieparken zijn open, net als musea en stranden. Filmzalen nog niet. Let wel: de plaatselijke overheden kunnen zelf strengere maatregelen nemen als de lokale gezondheidssituatie daarom vraagt.

Dit moet mee in je auto

Luxemburg

In Luxemburg is er geen lockdown meer. Ook hier moet je wel nog een afstand van twee – en niet één of anderhalve – meter houden. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer. En verder is alles gewoon open: van restaurants en musea tot theaterzalen. De boete als je de richtlijnen niet naleeft? 145 euro.

Dit moet mee in je auto
  • gevarendriehoek
  • veiligheidsvest

Spanje

Sinds 21 juni kunnen Belgen naar Spanje reizen. Hoe streng de maatregelen zijn, hangt af van de regio die je bezoekt. Elke regio bepaalt namelijk zelf welke regels er van toepassing zijn. Wat wel in heel Spanje geldt: verplichte mondmaskers op het openbaar vervoer en wanneer je geen afstand van anderhalve meter kan houden.

Supermarkten zijn open, maar er wordt wel aangeraden om een mondmasker te dragen. Ook open met beperkingen: stranden, pretparken, musea, concertzalen, theaters, hotels en restaurants.

Als je de regels overtreedt, riskeert je een boete van 600 tot 10.400 euro.

Dit moet mee in je auto
  • gevarendriehoek
  • veiligheidsvest
  • reservewiel of bandenreparatieset
  • vignet: milieustickers voor bepaalde steden

Tip: glampings

Onze tip? Trek met uw auto naar een glamping of luxecamping. Denk aan elegante strandhuisjes, weelderige safaritenten of hypermoderne bungalows in het midden van de natuur. Perfect als je graag comfortabel kampeert.

Maar eerst: onderhoud

Wilt je jouw auto onderwerpen aan een grondig onderhoud voor je vertrekt? Bekijk al onze producten die je daarbij helpen.

Vond je deze blog interessant? Bekijk meteen ook wat we schrijven over de mooiste picknickplekjes in eigen land, de do’s-and-don’ts bij autoschade op vakantie en hoe je zelf je band vervangt.

* De reisadviezen wijzigen voortdurend. Bekijk de laatste updates van de Belgische overheid.

24 juni 2020