De koffer van je auto perfect inladen? Dat doe je zo!

Joepie. Bijna vakantie! Laat die gezellige autorit maar komen. Maar eerst nog die rotklus: de koffer inladen. Pak het dit jaar aan als een pro!
auto20koffer20vakantie

Hoeveel gewicht kan je auto aan?

Het is zover: je ontwerpt een masterplan om je auto in te laden. Stap 1? Denk aan het gewicht. Een standaardgezinswagen heeft een laadvermogen van ongeveer 500 kilo. Check je instructieboekje of je gelijkvormigheidsattest.

Wat moet mee en wat laat je beter thuis?

Voor je aan de grote inlaadactie begint, denk je goed na over wat er écht mee moet. Wa je niet nodig hebt, laat je gewoon thuis. De voordelen? Je reist comfortabeler en veiliger. Te zwaar geladen auto’s zijn minder stabiel op de weg. Bovendien verbruik je bij ‘overload’ meer en heeft jouw motor het zwaarder te verduren.

Leg de zwaarste voorwerpen onderaan

Begin met de zwaarste voorwerpen. Die leg je onderaan in de koffer, zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt van de auto, in de buurt van de wielen. Verdeel de bagage netjes over de linker- en rechterkant van je auto. Stop in deze onderste bagagelaag niets dat je onderweg nodig hebt. Je wilt niet in het donker je koffer uitladen aan de kant van de weg. Kies je voor een tussenstop met overnachting? Hou dan een kleine reistas bij de hand met de nodige slaapspullen.

Stop je bagage in een reistas

Ga voor ruime reistassen. Gooi geen losse voorwerpen in de koffer. Waarom? Je bespaart uzelf een hoop ellende! Gedaan met een voor een spulletjes naar het vakantiehuis te dragen. Kies soepele reistassen: ze nemen minder plaats in. Je schikt ze ook makkelijker dan stugge reiskoffers.

Vermijd losse voorwerpen in je koffer

Bovenop de zwaardere bagage leg je alleen lichter materiaal. Vooral als je met een auto reist waarvan de koffer niet gescheiden is van de passagiersruimte. Bij een bruuske stop wil je niet dat zware voorwerpen door de auto vliegen. Het risico op verwondingen is te groot. Flexibele items vullen wél prima de vrije hoekjes in je koffer op. Zo zet je alles goed vast. Favoriete opvulsels? Wandelschoenen, rubberbootje (neen, niet opgeblazen) of (strand)spelletjes.

Wat met bagage in de passagiersruimte?

Leg zo weinig mogelijk losliggende spullen in de passagiersruimte. Bij plots remmen of een ander onverwacht manoeuvre brengen deze losse items uw veiligheid in gevaar. In geval van een botsing transformeren ze zich tot extreem gevaarlijke projectielen. Hang − zeker in een break − een scheidingsnet tussen de bagage- en passagiersruimte. Zo ben je beter beschermd. Klaar? Starten, die motor. En, prettige vakantie!

12 juli 2019