Let it snow: veilig rijden in winterwonderland

Dwarrelt de sneeuw in dikke pakken uit de hemel? Dan laat u de auto het liefst gewoon aan de kant staan. Moet u toch de weg op? Wees dan extra voorzichtig en denk aan deze tips om veilig te rijden in de sneeuw.

Maak uw wagen ijs- en sneeuwvrij

Treft u uw wagen ondergesneeuwd aan? Maak die dan eerst volledig sneeuw- en ijsvrij. Gebruik daarvoor eventueel antivriesspray. Zo krijgt u de ruiten, lampen en spiegels snel schoon. En geeft u zichzelf een veilig zicht op de weg. Vergeet ook niet de sneeuw of het ijs van uw dak te verwijderen. Anders dondert het tijdens de rit naar beneden. Dat belemmert uw zicht of hindert uw achterligger.
Staat uw wagen ’s nachts buiten? Leg dan een karton of deken tussen de ruitenwissers en de voorruit om te voorkomen dat ze aanvriezen. Check ook geregeld of er nog genoeg ruitenwisservloeistof in het reservoir zit. En voeg er eventueel wat antivriesmiddel aan toe.

Kies voor winterbanden

Laat uw banden tijdig vervangen door winterexemplaren. Die hebben een aangepast profiel en zijn uit een zachtere rubbersoort samengesteld. Zo houdt u beter grip op de weg en wordt uw remafstand beperkt. Wat winterbanden niet zijn? Een excuus om uw aandacht op de weg te laten verslappen. Blijf dus altijd alert.

Start vanuit tweede versnelling

Wegrijden van uw parkeerplek doet u het beste in tweede versnelling als het sneeuwt. Zo vermijdt u dat uw banden doorslippen. Geef niet te veel gas en laat de koppeling zachtjes op komen.

Pas uw snelheid aan

Daalt de winter neer over het land? Rij dan niet met de snelheden die u gewoon bent. Hou rekening met onverwachte slippertjes of manoeuvres van andere weggebruikers. En bewaar dus zeker voldoende afstand. Bumperkleven is nooit een goed idee – en al zeker niet in de sneeuw.

Wees extra voorzichtig op open ruimtes

Schommelen de temperaturen rond het vriespunt? Let dan extra op wanneer u op bruggen, duikers of op- en afritten rijdt. Door de open ruimtes heeft de kou hier nog meer vrij spel. Ook tunnels en plaatsen met veel bomen, wind of schaduw zijn extra gevaarlijk. Pas daar dus zeker uw snelheid aan.

Hou controle bij slippertjes

Voelt u dat u aan het slippen gaat? Blijf dan vooral kalm. Rem niet meteen, maar ontkoppel. Richt uw ogen op de plek waar u heen wilt – de uitweg, niet de hindernis die u wilt ontwijken. En stuur zo tegen.

Safe in de sneeuw

Met deze tips trekt u geruster de weg op. Carglass® wenst u alvast een behouden aankomst!
31 januari 2018