Do’s en don’ts bij autoschade op vakantie

Een ongeluk komt altijd ongelegen. Maar als jouw wagen blikschade oploopt, terwijl je onderweg bent naar je vakantiebestemming in het buitenland, is het dubbel zo hard balen. Je ziet je vakantieplannen letterlijk aan diggelen liggen… wat nu?

Wat bij een ongeval in het buitenland?

Tip numero uno: volg het advies op het Europees aanrijdingsformulier. ‘Wees hoffelijk, blijf kalm en word vooral niet boos.’ Maar hoe handel je de zaken af in een onbekend land, waar je misschien zelfs de taal niet machtig bent?

Houd het hoofd koel en volg dit 7-stappenplan

STAP 1 | VERWITTIG INDIEN NODIG DE POLITIEWat te doen bij autoschade in het buitenland?

Als de politie een proces-verbaal opmaakt, noteer dan het nummer en voeg dat later bij je aangifte van de schade. Opgelet: ook als de politie ter plaatse komt, moet je het Europese aanrijdingsformulier invullen.

STAP 2 | BEL DE ALARMCENTRALE

Neem contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Dat nummer vind je op je groene kaart. Stem met hen af wat je moet doen, zodat je geen belangrijke details over het hoofd ziet.

STAP 3 | VUL HET EUROPEES SCHADEFORMULIER NAUWKEURIG IN

Dit formulier is identiek in alle Europese landen. Zorg dus dat je altijd een exemplaar in je moedertaal in de wagen heeft. Zo kan je het formulier heel eenvoudig en correct invullen, gewoon door beide versies met elkaar te vergelijken. Je wint kostbare tijd en vermijdt gerechtelijke stappen bij het afhandelen van het ongeval. Heb je je smartphone bij de hand? Neem een foto van het originele aanrijdingsformulier met je gegevens, want kopies zijn soms niet goed leesbaar.

Europees aanrijdingsformulier nodig? Vraag het aan bij je verzekeraar of download hier een exemplaar in pdf-vorm.

STAP 4 | LEG DE SITUATIE VAST

Maak foto’s van de plaats van het ongeluk.
Zorg ervoor dat je auto volledig te zien is. Leg ook bewijsmateriaal op de plek van het ongeluk vast: kentekens, eventuele obstakels of remsporen op de weg.

Maak detailfoto’s van de schade .
Maak voldoende foto’s waarop de schade aan je auto duidelijk te zien is.

Noteer gegevens van eventuele getuigen.
Zijn er mensen die het ongeluk zagen gebeuren? Vraag hen zo snel mogelijk om een getuigenis en hun contactgegevens.

STAP 5 | BEZORG DE NODIGE DOCUMENTEN AAN JE VERZEKERAAR

Stuur het ingevulde en ondertekende aanrijdingsformulier binnen de 8 dagen naar je verzekeraar, samen met:

  • een brief met je versie van de feiten van het ongeval
  • de contactgegevens van beide betrokken partijen
  • de contactgegevens van eventuele getuigen

STAP 6 | CONTACTEER DE VERZEKERAAR VAN DE TEGENPARTIJ

Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan zorgt je verzekeraar voor alles. Zij nemen voor je contact op met de verzekeraar van de tegenpartij en bezorgen hem de documenten beschreven in stap 4. Is dat niet het geval? Ook dan is er geen probleem. De verzekeraar van de tegenpartij heeft wellicht ook een vertegenwoordiger in België. Je bezorgt hen jouw documenten en zij handelen je dossier af in naam van de buitenlandse verzekeraar.

STAP 7 | WACHT DE SCHADEVERGOEDINGSPROCEDURE AF

De schaderegeling bij een ongeval in het buitenland kan tot enkele maanden duren. Alle betrokken instellingen moeten de schadeclaims afstemmen en tot een overeenkomst komen. Het kan dus een tijdje duren vooraleer de schadevergoeding bepaald is. 

Wat te doen bij autoschade in het buitenland?

TIP!

Download deze checklist als pdf, druk hem af en bewaar hem in je handschoenkastje. Zo heb je altijd een houvast bij de hand en ben je zeker dat je niets vergeet in geval van een ongeval.

DOWNLOAD DE PDF
Carglass herstelt kleine en grote carrosserieschade

Voor de herstelling van krassen, deuken en andere kleine en grote carrosserieschade kan je terecht bij een Carglass Carrosserie Service Center in jouw buurt. Vraag hier vrijblijvend je offerte aan op maat. 

Gewoonweg pech?

Opgelet: een klapband, een oververhitte motor of een kapotte batterij worden niet als schade gezien. Evenmin als een barst in je autoruit door steeninslag. Die vallen onder de noemer autopech. En daarvoor heb je een afzonderlijke verzekering voor pechverhelping in Europa nodig.

4 maart 2019