Carglass® onderzoekt autocriminaliteit in België

In februari en maart kregen alle bestuurders die een zijruit lieten vervangen een vragenlijst toegestuurd over inbraken en vandalisme. Meer dan 500 klanten vulden de enquête in. Ons doel was om te peilen naar nuttige tips voor andere klanten om materiële en mentale schade te vermijden.

Carglass® Car crime

We vatten de belangrijkste resultaten voor je samen. Door het onderzoek willen we te weten komen:

  • Wanneer er ingebroken wordt in de auto
  • Waar er ingebroken wordt
  • Wat er wordt gestolen
  • Waar er in de auto gestolen wordt

We lichten elk van deze onderwerpen kort toe en geven je tips om inbraken in je auto te voorkomen.

1. Wanneer wordt er in de auto ingebroken?

Meer dan 50% van de inbraken in auto's gebeurt ’s nachts en meer dan 30% 's avonds. Donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht zijn de geliefkoosde momenten voor inbrekers om toe te slaan. (Volgens een gelijkaardig onderzoek in 2007 hielden de dieven zich koest op donderdagavond en waren ze actiever op zaterdagnamiddag.) Op feestdagen en tijdens de schoolvakanties nemen ook heel wat autocriminelen vrijaf, al blijft u vooral in de krokusvakantie toch best op uw hoede.

Sac-jacking in opmars
Sac-jacking is diefstal uit vertragende of aan kruispunten stoppende auto's, waarbij de daders het portier openrukken of een zijruit inslaan om een handtas of andere waardevolle spullen te grijpen. Uit ons onderzoek blijkt dat het fenomeen zich vooral voordoet in en rond Brussel, tijdens de spitsuren 's ochtends en 's avonds.

Tip: Portieren sluiten, handtas uit het zicht en ramen gesloten houden is de boodschap.

2. Waar wordt er ingebroken?

Bijna 60% van de inbraken gebeurt in auto's die langs de baan geparkeerd staan. 30% op parkeerterreinen en 12% thuis. Je hebt 66% minder kans op inbraak als je op een betaalparking staat, 73% minder als je kiest voor een bewaakte parking en 80% minder als je ondergronds parkeert. In meer dan 35% van de gevallen is er ook ingebroken in de rondom geparkeerde auto's. Dat kan wijzen op bendecriminaliteit.

Tip: Als je in het openbaar wil parkeren, parkeer dan best in een ondergrondse, bewaakte of betaalparking

3. Wat wordt er gestolen?

Bij inbraken in de auto ligt de gemiddelde waarde van gestolen goederen rond de € 674. Er zijn enkele locaties in de auto waar we moeten oppassen. Inbrekers zoeken waardevolle spullen in de auto. Voornamelijk richten ze zich op GPS-toestellen, zonnebrillen en handtassen/aktetassen.

Als we kijken naar GPS-toestellen zien we dat, ten opzichten van 2007, het aantal gebruikers bijna verdubbeld is. Van de toestellen is 70% een vaste GPS en 30% een mobiele. Het is daarbij ook handig om te weten dat vaste GPS-toestellen minder snel worden gestolen, bij mobiele toestellen ligt dit op 46%.

We zien dat er ook regelmatig computeraccessoires, geld of kredietkaarten en kledij wordt gestolen. In veel mindere maten worden de autoradio, CD’s en boorddocumenten gestolen uit het voertuig. Van alle gestolen goederen is maar liefst 45% multimedia

Tip: Laat waardevolle spullen nooit achter in de auto. Kies, indien mogelijk, voor een ingebouwde GPS.

4. Waar in de auto wordt er gestolen?

De absolute toplocatie voor inbrekers is het handschoenenkastje, gevolgd door de koffer van de auto. Daarnaast zijn het dashboard en de passagiers zetel ook plaatsen waar er vaak goederen worden gestolen. In mindere mate worden de achterbank, de vloer en onder de zetel geviseerd.
Opvallend is wel dat er bij break modellen meer in de koffer wordt ingebroken dan bij andere modellen.

Tip: Laat nooit waardevolle spullen in de auto liggen en wees zo inbrekers te slim af. Moet je toch spullen in de auto laten? Zorg dan dat ze niet zichtbaar zijn van buiten de auto.

Doe aangifte

Niet elke gedupeerde doet aangifte bij de politie, zo blijkt uit onze enquêtes: slechts 6 op 10 bij inbraak zonder diefstal. Zijn er spullen weg dan doet meer dan 8 op 10 aangifte. Politiediensten vragen echter elke inbraak te melden, ook als er geen schade is. Dat is nuttig voor de statistieken, maar ook voor de lopende onderzoeken naar georganiseerde misdaad en bendemisdrijven.

Autodiefstal vermijden?

Wij bij Carglass® willen jouw veiligheid verhogen en willen voor jou graag autodieven afschrikken. Daarom plaatsen wij antidiefstalgraveringen in al jouw autoruiten en maken je auto dus herkenbaar. Een dief is meteen verplicht om alle autoruiten van je auto te vervangen vooraleer hij hem verder kan verkopen. De gegevens van je auto worden ook gedeeld met de bevoegde politiediensten, wat ervoor zorgt dat we de auto wellicht sneller terug vinden.

Wil je graag antidiefstalgraveringen voor jouw auto? Ga even langs bij een Carglass® Service bij u in de buurt en laat de gravering meteen uitvoeren!

11 november 2016