De koffer van uw auto perfect inladen? Dat doet u zo!

Joepie. Bijna vakantie! Laat die gezellige autorit maar komen. Maar eerst nog die rotklus: de koffer inladen. Pak het dit jaar aan als een pro!

Hoeveel gewicht kan uw auto aan?

Het is zover: u ontwerpt een masterplan om uw auto in te laden. Stap 1? Denk aan het gewicht. Een standaardgezinswagen heeft een laadvermogen van ongeveer 500 kilo. Check uw instructieboekje of uw gelijkvormigheidsattest.

Wat moet mee en wat laat u beter thuis?

Voor u aan de grote inlaadactie begint, denkt u goed na over wat er écht mee moet. Wat u niet nodig hebt, laat u gewoon thuis. De voordelen? U reist comfortabeler en veiliger. Te zwaar geladen auto’s zijn minder stabiel op de weg. Bovendien verbruikt u bij ‘overload’ meer en heeft uw motor het zwaarder te verduren.

Leg de zwaarste voorwerpen onderaan

Begin met de zwaarste voorwerpen. Die legt u onderaan in de koffer, zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt van de auto, in de buurt van de wielen. Verdeel de bagage netjes over de linker- en rechterkant van uw auto. Stop in deze onderste bagagelaag niets dat u onderweg nodig hebt. U wilt niet in het donker uw koffer uitladen aan de kant van de weg. Kiest u voor een tussenstop met overnachting? Hou dan een kleine reistas bij de hand met de nodige slaapspullen.

Stop uw bagage in een reistas

Ga voor ruime reistassen. Gooi geen losse voorwerpen in de koffer. Waarom? U bespaart uzelf een hoop ellende! Gedaan met een voor een spulletjes naar het vakantiehuis te dragen. Kies soepele reistassen: ze nemen minder plaats in. U schikt ze ook makkelijker dan stugge reiskoffers.

Vermijd losse voorwerpen in uw koffer

Bovenop de zwaardere bagage legt u alleen lichter materiaal. Vooral als u met een auto reist waarvan de koffer niet gescheiden is van de passagiersruimte. Bij een bruuske stop wilt u niet dat zware voorwerpen door de auto vliegen. Het risico op verwondingen is te groot. Flexibele items vullen wél prima de vrije hoekjes in uw koffer op. Zo zet u alles goed vast. Favoriete opvulsels? Wandelschoenen, rubberbootje (neen, niet opgeblazen) of (strand)spelletjes.

Wat met bagage in de passagiersruimte?

Leg zo weinig mogelijk losliggende spullen in de passagiersruimte. Bij plots remmen of een ander onverwacht manoeuvre brengen deze losse items uw veiligheid in gevaar. In geval van een botsing transformeren ze zich tot extreem gevaarlijke projectielen. Hang − zeker in een break − een scheidingsnet tussen de bagage- en passagiersruimte. Zo bent u beter beschermd. Klaar? Starten, die motor. En, prettige vakantie!
12 juli 2019