Do’s en don’ts bij autoschade op vakantie

Een ongeluk komt altijd ongelegen. Maar als uw wagen blikschade oploopt, terwijl u onderweg bent naar uw vakantiebestemming in het buitenland, is het dubbel zo hard balen. U ziet uw vakantieplannen letterlijk aan diggelen liggen… wat nu?

Wat bij een ongeval in het buitenland?

Tip numero uno: volg het advies op het Europees aanrijdingsformulier. ‘Wees hoffelijk, blijf kalm en word vooral niet boos.’ Maar hoe handelt u de zaken af in een onbekend land, waar u misschien zelfs de taal niet machtig bent?

Houd het hoofd koel en volg dit 7-stappenplan

STAP 1 | VERWITTIG INDIEN NODIG DE POLITIEWat te doen bij autoschade in het buitenland?

Als de politie een proces-verbaal opmaakt, noteer dan het nummer en voeg dat later bij uw aangifte van de schade. Opgelet: ook als de politie ter plaatse komt, moet u het Europese aanrijdingsformulier invullen.

STAP 2 | BEL DE ALARMCENTRALE

Neem contact op met de alarmcentrale van uw verzekeraar. Dat nummer vindt u op uw groene kaart. Stem met hen af wat u moet doen, zodat u geen belangrijke details over het hoofd ziet.

STAP 3 | VUL HET EUROPEES SCHADEFORMULIER NAUWKEURIG IN

Dit formulier is identiek in alle Europese landen. Zorg dus dat u altijd een exemplaar in uw moedertaal in de wagen heeft. Zo kunt u het formulier heel eenvoudig en correct invullen, gewoon door beide versies met elkaar te vergelijken. U wint kostbare tijd en vermijdt gerechtelijke stappen bij het afhandelen van het ongeval. Hebt u uw smartphone bij de hand? Neem een foto van het originele aanrijdingsformulier met uw gegevens, want kopies zijn soms niet goed leesbaar.

Europees aanrijdingsformulier nodig? Vraag het aan bij uw verzekeraar of download hier een exemplaar in pdf-vorm.

STAP 4 | LEG DE SITUATIE VAST

Maak foto’s van de plaats van het ongeluk.
Zorg ervoor dat uw auto volledig te zien is. Leg ook bewijsmateriaal op de plek van het ongeluk vast: kentekens, eventuele obstakels of remsporen op de weg.

Maak detailfoto’s van de schade .
Maak voldoende foto’s waarop de schade aan uw auto duidelijk te zien is.

Noteer gegevens van eventuele getuigen.
Zijn er mensen die het ongeluk zagen gebeuren? Vraag hen zo snel mogelijk om een getuigenis en hun contactgegevens.

STAP 5 | BEZORG DE NODIGE DOCUMENTEN AAN UW VERZEKERAAR

Stuur het ingevulde en ondertekende aanrijdingsformulier binnen de 8 dagen naar uw verzekeraar, samen met:

  • een brief met uw versie van de feiten van het ongeval
  • de contactgegevens van beide betrokken partijen
  • de contactgegevens van eventuele getuigen

STAP 6 | CONTACTEER DE VERZEKERAAR VAN DE TEGENPARTIJ

Hebt u een rechtsbijstandsverzekering? Dan zorgt uw verzekeraar voor alles. Zij nemen voor u contact op met de verzekeraar van de tegenpartij en bezorgen hem de documenten beschreven in stap 4. Is dat niet het geval? Ook dan is er geen probleem. De verzekeraar van de tegenpartij heeft wellicht ook een vertegenwoordiger in België. U bezorgt hen uw documenten en zij handelen uw dossier af in naam van de buitenlandse verzekeraar.

STAP 7 | WACHT DE SCHADEVERGOEDINGSPROCEDURE AF

De schaderegeling bij een ongeval in het buitenland kan tot enkele maanden duren. Alle betrokken instellingen moeten de schadeclaims afstemmen en tot een overeenkomst komen. Het kan dus een tijdje duren vooraleer de schadevergoeding bepaald is.

Wat te doen bij autoschade in het buitenland? 

TIP!

Download deze checklist als pdf, druk hem af en bewaar hem in uw handschoenkastje. Zo hebt u altijd een houvast bij de hand en bent u zeker dat u niets vergeet in geval van een ongeval.

Download de pdf
 
Carglass herstelt kleine en grote carrosserieschade
Voor de herstelling van krassen, deuken en andere kleine en grote carrosserieschade kunt u terecht bij een Carglass Carrosserie Service Center in uw buurt. Vraag hier vrijblijvend uw offerte aan op maat. 
Gewoonweg pech?
Opgelet: een klapband, een oververhitte motor of een kapotte batterij worden niet als schade gezien. Evenmin als een barst in uw autoruit door steeninslag. Die vallen onder de noemer autopech. En daarvoor hebt u een afzonderlijke verzekering voor pechverhelping in Europa nodig.