8 geweldige tips om veilig te rijden in de regen

Regen betekent: gevaar op de weg. Carglass® tovert speciaal voor u tips op tafel om veilig op uw locatie aan te komen.
 1. Pas uw tempo aan

 2. Pas uw snelheid aan, dan houdt u beter voeling met de ondergrond. En gaat u minder snel aan het slippen. Wees vooral het eerste halfuur extra voorzichtig. Waarom, vraagt u zich af? Omdat de ‘eerste’ regen samen met de modder en olie op de weg voor een gladde laag op het wegdek zorgt.

 3. Hou voldoende afstand

 4. Valt het water met bakken uit de hemel? Blijf dan gefocust op de weg en hou meer afstand tussen uw voorliggers. Reken extra ruimte in voor noodgevallen. Een vuistregel? Deel de snelheid waarmee u rijdt door twee. Rijdt u bijvoorbeeld 90 kilometer per uur? Dan is de veilige afstand ten opzichte van uw voorligger 45 meter.

 5. Controleer regelmatig uw bandenspanning

 6. Een goede bandenspanning en profieldiepte besparen u ellende op natte wegen. Controleer daarom geregeld of uw banden nog in goede vorm zijn. Hoe weet u wat de ideale bandenspanning voor úw wagen is? Meestal vindt u die info aan de binnenkant van het tankklepje, in het handschoenenkastje of op de binnenstijl van de deur. Of gewoon in de handleiding van uw wagen. Let op: het getal op de zijkant van de banden is niet de ideale bandenspanning, wel de maximale. Gebruik dit cijfer dus niet als leidraad.

 7. Trek geleidelijk op

 8. Bij regenweer is het belangrijk om niet te snel op te trekken. Zo houdt u uw auto beter onder controle en vermijdt u slippartijen.

 9. Rem op de motor

 10. Druk bij regenweer nooit bruusk uw rempedaal in. Afremmen doet u beter op de motor. Een bocht in zicht? Rem dan vroeger dan normaal. Moet u een helling op? Schakel dan naar een hogere versnelling. Zo slipt u minder gauw. Tijdens het afdalen schakelt u dan weer beter over naar een lagere versnelling.

 11. Blijf een slippertje de baas

 12. Voelt u dat uw wagen toch aan het slippen gaat? Blijf dan vooral rustig en weersta de neiging om voluit op de rem te trappen. Druk het rempedaal beheerst in. Paniek is niet nodig: een slippertje overkomt de beste chauffeurs. Denk er ook aan om uw schoenen te drogen aan de voetmat voor u wegrijdt. Zo vermijdt u dat uw voeten van de pedalen glijden.

 13. Voorkom aquaplaning

 14. Bij écht hevig regenweer is het alle hens aan dek. U wordt misschien verrast door aquaplaning? Dat wil zeggen dat uw wielen het water niet meer weggewerkt krijgen. Uw auto zweeft een beetje op de waterlaag. Probeer dit te voorkomen door in het spoor van uw voorganger te blijven. Houd uw stuur stevig vast en rem of stuur niet bruusk.

 15. Wat te doen bij aquaplaning?

 16. Heeft de aquaplaning u toch te pakken? Blijf dan kalm. Gooi niet alle remmen dicht, dat kan uw wielen blokkeren. Laat uw gaspedaal traag los en ontkoppel, tot uw wielen opnieuw contact hebben met de grond. Remmen op de motor blijft aangewezen. Doe geen rare manoeuvres. Blijf goed voor u kijken en hou vooral uw traject in het oog en focus niet op obstakels.

En zo haalt u zonder kleerscheuren uw veilige haven!

12 augustus 2019