Veilig de weg op: zweer slechte rijgewoontes af

Neemt u zich elk jaar voor om minder chocolade te snoepen? En trekt u dit jaar écht wel wekelijks uw loopschoenen aan? Mooi is dat, zulke voornemens. Maar wat dacht u ervan om dit jaar op de weg uw beste beentje voor te zetten? Carglass® somt alvast enkele onveilige rijgewoontes op die u het beste vermijdt.

Blijf niet te lang hangen op het linker- of middenvak

Chauffeurs die zich te lang een plek op het linker- of middenvak toe-eigenen: het is een van de grootste frustraties van de Belgische autobestuurder. Er staan bovendien boetes op, die in het jaar 2018 misschien zelfs verdubbelen: van 58 naar 118 euro. Gebruik deze rijvakken dus alleen wanneer u ze echt nodig hebt. En vermijd zo dat u andere chauffeurs verleidt tot een gevaarlijke situatie, waarbij ze u rechts willen voorbijsteken.

Doe niet aan bumperkleven

Hebt u een liefdevolle relatie met de bumper van uw voorganger? Schattig, maar zoals in elke romance gunt u elkaar beter de nodige ruimte. Bewaar dus altijd voldoende afstand. Zo kunt u op een veilige manier uitwijken wanneer de wagen voor u plots remt of een ander manoeuvre uitvoert.

Gebruik uw richtingaanwijzers

Al lijkt het soms niet nodig of bent u verstrooid, herinner uzelf eraan om uw richtingaanwijzers te gebruiken. Doet u dat niet? Dan geeft u een verkeerd signaal aan uw achterligger(s). Want zij kunnen uw volgende stap niet inschatten. Maak er dus een gewoonte van om bij elk manoeuvre, hoe klein of groot ook, uw richtingaanwijzers aan te zetten.

Hou u aan de snelheidsbeperking

Wanneer u gehaast bent, is het soms verleidelijk om het gaspedaal wat dieper in te drukken, ook waar dat officieel niet is toegestaan. Begrijpelijk, maar toch te vermijden. Want overdreven snelheid is de doorslaggevende factor bij een op de drie dodelijke verkeersongelukken. Botst u tegen 50 km/uur tegen een voetganger of fietser? Dan ervaart die een kracht vergelijkbaar met een val van de derde verdieping van een flatgebouw. Hou u dus aan de officiële snelheidslimiet.

Rij niet verder met een gebarsten of gebroken voorruit

Spot u een sterretje in uw voorruit? Of is die al gebroken? Stel de herstelling niet uit. Een sterretje leidt af, beperkt uw zicht en kan zelfs de algemene stabiliteit van uw ruit verminderen. Uw autoruit maakt deel uit van het koetswerk van uw wagen en levert tot 30% van de totale sterkte van uw auto. Merkt u er dus een sterretje in op? Laat het dan zo snel mogelijk herstellen.

Trek de weg niet op wanneer u moe bent

Dat alcohol en rijden niet samengaan, wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat ook slaperig de auto instappen dodelijk kan zijn? Volgens de National Sleep Foundation loopt iemand die moe is (zes uur slaap of minder) drie keer zoveel kans op een ongeluk. Moet u lange afstanden rijden? Hou dan geregeld halt voor een pauze of wissel de chauffeurspositie af met medereizigers. Wees ook voorzichtig met medicijnen die u wat suffer maken, zoals bepaalde hoestsiropen, antihistamines en antidepressiva.

Vol goede voornemens de weg op

Ziezo, u weet nu hoe het niet moet. Carglass® is ervan overtuigd dat u het perfect zal doen zoals het wel hoort.  

8 februari 2018