Op vakantie? Hou rekening met buitenlandse verkeerswetten

Trek jij binnenkort met de wagen naar het buitenland? Check dan op voorhand de verkeerswetgeving van het land in kwestie. Zo moet je in Frankrijk voor bepaalde zones een vignet voor je wagen hebben. En moet je je caravan laten vrijstellen om in Duitsland 100 km/uur te mogen rijden op de autostrade. Carglass® bundelde enkele tips voor jou.

En route: naar Frankrijk volgens de regels

Ecovignet FrankrijkGaat je rit richting Parijs, Lyon of Grenoble? Daar gelden sinds begin 2017 beperkingen op het verkeer om de milieudruk te verlichten. Neem je voorzorgen en vraag je Crit’air-vignet tijdig aan. Dat geeft jou de toestemming om te rijden in milieuzones met beperkte toegang. Let goed op de verkeersborden, want of je al dan niet mag binnenrijden, hangt af van de categorie waarbinnen je wagen valt. Hoewel je er geen boete voor krijgt als je ze niet hebt, ben je verplicht om twee ongebruikte alcoholtesters in je wagen te leggen. Neem het zekere voor het onzekere en haal ze bij je apotheek. Want de Franse politie kan je auto wél aan de kant houden tot je ze in je bezit hebt.

Spaß auf der Autobahn: met de caravan naar Duitsland

Wie naar Duitsland trekt, mag met een personenwagen tot 130 km/uur rijden op de autostrade. Rij je met een aanhangwagen of caravan? Dan is je snelheid beperkt tot 80 km/uur. Tenzij … je een Tempo 100-vrijstelling hebt. Daarvoor moet je auto aan specifieke keuringsvoorwaarden voldoen. Laat je wagen keuren bij een Dekra-vestiging in de buurt.

A caminho: test je toeter voor Portugal

Trek jij van dorp naar dorp in Portugal? Schrik dan niet wanneer ze naar je toeteren. Claxonneren is buiten de bebouwde kom verplicht wanneer je inhaalt, van richting verandert, en kruispunten en andere weggebruikers nadert. Dat wordt dus ook van jou verwacht! Heb je een ongeval in Portugal? Dan moet je áltijd de politie oproepen – hoe minimaal ook de impact.

Vamos: op weg in Spanje

Verken je de Spaanse bergen? Claxonneer dan wanneer je een bocht nadert met moeilijk zicht – dat is verplicht. Wil je afslaan aan een kruispunt en is het licht groen voor jou, maar ook voor de oversteekplaats om de hoek? Dan moet jij wachten tot het ook voor de voetgangers rood is, zelfs al is er niemand. Kan je om de een of andere reden de voorgeschreven snelheid niet aanhouden? Steek dan je waarschuwingslichten aan.

 

Vind je jouw bestemming hier niet terug? Of wil je meer info over de verkeersregels ter plaatse? Check de reisinfo van VAB .

 

Riwax Insect Clean: veeg ongedierte van de kaart

Tijdens de zomer wemelt het van de beestjes, ze wurmen zich een weg naar je wagen. Dode insecten op je ruiten en koetswerk: het is geen gezicht. Gebruik daarom Riwax Insect Clean. Met deze insectenreiniger verwijder je vlot insecten, maar ook olie, vet en siliconen van je ruiten, radiatorgrill, koplampen, …
Sproei Riwax Insect Clean waar nodig en laat 1 à 2 minuten inwerken. Veeg daarna open met een multivezelspons – met aan één zijde microvezels en aan de andere een anti-insectlaag. Spoel daarna met water.

Brandschone auto? Koop nu Riwax Insect Clean én een multivezelspons bij een Carglass®-vestiging in uw buurt .

5 juli 2017