Wat betekenen al die lampjes op uw dashboard?

Ping! Daar floept een lampje op uw dashboard aan. Weet u meteen wat het betekent? Speciaal voor uw gemoedsrust zetten we de belangrijkste waarschuwingssignalen op een rij.

Rood of oranje?

De symbolen op het dashboard verschillen per auto. In uw instructieboekje vindt u een volledig overzicht van alle lampjes op het dashboard. Voor uw veiligheid overlopen we de belangrijkste symbolen. Let goed op hun kleur: bij een oranje waarschuwingslampje mag u nog even doorrijden, liefst wel rechtstreeks naar uw garagist. Bij een rood of knipperend waarschuwingslampje moet de auto meteen aan de kant.

icoon remmen dashboardRemmen

Dit lampje betekent een storing in het remsysteem. Misschien staat uw handrem nog aan? Als dat niet zo is, dan is er iets mis met uw remmen. Mogelijke problemen: slijtage aan de remblokken, een mankement aan het ABS-systeem of te weinig remvloeistof. Dat laatste kunt u zelf controleren. Niet oké? Bel dan meteen de wegenhulp.

icoon motor dashboardMotor

Verschijnt dit symbool op uw dashboard? Dan is er iets mis met het motorsysteem of met de elektronica die de brandstof regelen. Ga zo snel mogelijk naar een garage. Want blijft u doorrijden? Dan maakt u de situatie alleen maar erger. De kans op hogere kosten bij reparatie is dan ook reëel. Knippert het lampje? Laat uw auto dan zeker staan en wacht op assistentie.

icoon oliepijl dashboardOlie

Als dit lampje brandt, is de kans groot dat het oliepeil van uw wagen te laag is. Laat de motor afkoelen en check het oliepeil. Is het niveau te laag? Breng er zo snel mogelijk verandering in. Want de olie zorgt ervoor dat alles in uw motor smooth verloopt. Blijft het lampje branden nadat u olie bijvulde? Laat uw wagen dan grondig nakijken door een expert.

icoon bandenspanning dashboardBanden

U krijgt dit signaal? Dan heeft een van de banden te weinig spanning. Of meer nog: u zit met een lekke band. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Breng de bandenspanning weer in orde (of vervang uw band). Rij nooit met te hoge of te lage bandenspanning. Zo vermijdt u gevaarlijke situaties en buitensporig brandstofgebruik.

icoon koelsysteem dashboardKoeling

Er is een probleem met het koelsysteem. Stop en zet de motor uit zodat hij afkoelt. Zit er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir? Controleer het en vul bij indien nodig. Is de motor oververhit? Rij dan niet verder maar schakel de pechdienst in.

icoon batterij dashboardBatterij

Brandt dit lampje? Dan zijn er troubles in acculand. Er is mogelijk iets mis met de dynamo, stroomkabels of aandrijfriem. Bent u onderweg? Bel gerust de wegenwacht voor advies. En ga nadien zeker richting garage voor een check-up!

stuurbekrachtiging icoon dashboard autoBesturing

Als dit lampje op het dashboard brandt is er wellicht iets aan de hand met de stuurbekrachtiging. Valt die uit? Dan is de besturing veel zwaarder, vooral bij lage snelheden en parkeren. Ga meteen naar uw garage om te weten te komen wat het probleem is.

 

 

Is alles in orde? Gelukkig. Dan is er alle ruimte voor paradise by the dashboard light!

26 april 2019