Zo werkt de airco in uw auto zoals het hoort

Lang leve de airco in onze auto bij zomerse temperaturen. Paniek! Want hoe gebruikt u dat verkoelende systeem eigenlijk het best?

Open uw autoruit als u vertrekt

Is het erg warm? Laat de airco dan niet meteen op volle kracht draaien. Open altijd even uw autoruit als u instapt. Zo ontsnapt de warme lucht. Daarna mag u alles weer sluiten, zodat de airco zijn werk kan doen.

Beperk het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur

Buiten tropisch? Zet uw airco dan niet op bibbertemperaturen. Zo verbruikt u minder brandstof, en hebt u zelf niet te veel last van grote temperatuurschommelingen. Een verschil tussen binnen- en buitentemperatuur bedraagt beter niet meer dan 6 graden. Een automatische airco stelt de geschikte temperatuur voor u in.

Zet uw airco regelmatig aan

Ook zonder zomers weer is het goed om de airco regelmatig aan te zetten. Zo kan de olie in het systeem de onderdelen smeren. Uw airco niet gebruiken veroorzaakt extra slijtage.

Gebruik uw airco slim

De airco aan? Dan verbruikt uw auto 5 tot 8 procent meer. Zet uw favoriete verkoeler dus niet te pas en te onpas aan. Moet uw auto een extra inspanning leveren? Een rit door de bergen of met een aanhangwagen? Beperk op die momenten het gebruik van de airco.

Schakel uw airco op tijd uit

Uw airco hoeft niet tot het einde van de rit op volle toeren te draaien. Ongeveer een kwartier voor u op uw bestemming aankomt, mag de airco uit. De condensor kan dan alvast drogen. Resultaat: minder kans op bacteriën, want zij houden van vochtige plekjes.

Laat uw airco regelmatig nakijken

U doet er goed aan om de airco elk jaar te laten nakijken en bijvullen. Onderhoud is maar eens in de vijf jaar nodig. Laat wel regelmatig de interieur- en pollenfilters vervangen, tijdens een klein of groot onderhoud. Goed om vieze geurtjes weg te houden. Geniet van uw koele rit!