Het onderhouden van uw auto tijdens de coronacrisis: enkele tips

Werkt u momenteel nog altijd thuis? Dan gebruikt u uw wagen wellicht veel minder. Wilt u dat uw voertuig helemaal rijklaar is voor later? Dan is deze pauze hét moment voor het onderhouden van uw auto en voor een grondige poetsbeurt. Enkele tips.

Onderhouden van uw auto

Wist u dat u heel wat zaken zelf kunt nakijken en aanvullen? Controleer:

 • oliepeil – trek de peilstok uit het motorblok, veeg hem af aan een doek en steek hem er opnieuw in. Haal hem er dan nog eens uit en check of de olie tot aan het juiste niveau komt. Kijk het oliepeil pas na als de motor al een tijdje stil ligt.
 • peil van de koelvloeistof – ook hier geldt: check het peil pas als de motor volledig is afgekoeld. Anders riskeert u dat hete vloeistof uit het reservoir spuit.
 • remmen – test of ze goed werken door langzaam door uw straat te rijden en een paar keer te remmen.
 • bandenspanning – check wat de voorgeschreven bandenspanning is voor uw auto. Die vindt u in het instructieboekje, op de klep van uw brandstoftank of op de deur aan bestuurderskant. Daarna kunt u met een bandenspanningsmeter controleren of de huidige druk van uw banden daarmee overeenkomt.
 • verlichting – test alle lichten terwijl iemand buiten checkt of alles normaal werkt.
 • peil van de sproeivloeistof en ruitenwissers – laten uw ruitenwissers strepen na? Of maken ze een piepend geluid? Dan is het tijd om ze te (laten) vervangen, bijvoorbeeld bij een Carglass® Service Center in uw buurt.

Laat nooit handgel achter in uw auto

Een flesje handgel mag u nooit in uw auto achterlaten. Zo’n gel bevat ongeveer 70 procent van de brandbare stof ethanol. Loopt de temperatuur te hoog op? Of brandt de zon door het lenseffect een gaatje in het flesje? Dan ontploft het en schiet uw auto in brand. Neem het dus altijd met u mee.

Uw auto schoonmaken

Auto-inspectie klaar? Dan is het tijd voor een grondige poetsbeurt.

Buitenkant

Goed nieuws: sinds 11 mei mag u weer naar de carwash! Wast u uw auto liever zelf? Volg dan dit stappenplan:

 1. Spoel uw auto grondig af.
 2. Was uw auto met een microvezelspons. Die werkt beter dan een gewone spons. En gebruik twee emmers: één met warm water en autoshampoo, één met alleen warm water. In die laatste wringt u uw vuile spons uit.
 3. Werk van boven naar beneden.
 4. Na de wasbeurt spoelt u uw auto opnieuw af.
 5. Droog uw wagen met een zeem of speciale droogdoek.

Binnenkant

Zo maakt u de binnenkant van uw wagen schoon:

 • Ruim uw koffer en passagierszetels op. Verwijder meteen ook alle rommel die verzeild geraakte in de voetruimte.
 • Gebruik een stofzuiger voor de matjes, het interieur en de kofferbak.
 • Reinig de rest van uw auto met een huishoudproduct en een stuk keukenrol of een doekje. Let wel op met reinigingsmiddelen, want niet alles werkt even goed. Oh, en gebruik nooit bleekmiddel!
 • Voor digitale schermen gebruikt u het best een doekje dat u vochtig maakt met water. Daarna wrijft u met een ander doekje het scherm droog.

Weer de weg op

Inspectie? Gebeurd. Grondige poetsbeurt? Check. Ook belangrijk: uw accu. Wellicht ving u al op dat uw autobatterij leegloopt als uw auto lang stilstaat. Ontdek hier hoe u dat voorkomt.

Ziezo. Klaar met het onderhouden van uw auto. Die is nu helemaal rijklaar voor betere, coronavrije tijden.

3 juni 2020