Wat doet alcohol met je rijvermogen?

We kennen de risico’s van rijden onder invloed. We weten dat alcohol een rol speelt bij verkeersongevallen. En toch stappen we nog té vaak dronken achter het stuur. Ontdek hieronder waarom alcohol nefast is voor uw rijvermogen. Zo word je een verantwoorde bestuurder, en kom je veilig de feestdagen door.
alcohol20in20de20auto

Alcohol eist dodentol

Volgens de wet ben je al strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in je bloed. Dat komt overeen met ongeveer één glas voor een vrouw, en twee glazen voor een man. Weinig, denk je? Think again! Vanaf 0,5 promille:

  • reageer je trager
  • ben je minder oplettend
  • neemt je (diepte)zicht af
  • verkleint je inschattingsvermogen
  • verslechtert je motoriek

Gevolg: je loopt 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval. Bovendien neemt dat cijfer exponentieel toe naarmate je meer drinkt. Van 4,5 keer bij 0,8 promille tot 16 keer bij 1,5 promille. Iets om over na te denken …

Overdaad leidt tot overmoed

Alcohol is een verdovend middel dat je lichamelijke vermogens aantast én je stemming beïnvloedt. Eerst ben je ontspannen en zelfverzekerd. Dan word je overmoedig: je dénkt dat je nog prima functioneert, maar je hersenen liegen je voor. Resultaat: je gaat roekeloos de weg op, en brengt jezelf en anderen in gevaar. De cijfers liegen er niet om: in België speelt alcohol een rol in 1 op de 4 dodelijke ongevallen. Bijna 4 op 10 van de bestuurders die in België bij een verkeersongeval ernstig gewond raakten, reed onder invloed van alcohol. (bron)

Meten is weten

Benieuwd hoeveel het alcoholgehalte in je bloed bedraagt na een of meer glazen? Bereken het in een handomdraai met de alcoholcalculator. Pas op: de test geeft louter een voorzichtige schatting, en houdt geen rekening met individuele factoren zoals uw stofwisseling of medicatiegebruik. Tijdens de feestdagen is de kans groot dat ook ú gezellig het glas heft. Moet u daarna nog de weg op? Laat je dan rijden door een BOB – die heeft nul op.

13 december 2018