Wat is het beste moment om te tanken?

Floep. Daar gaat het lampje aan. Je dashboard is duidelijk: tanken geblazen! Hoever rijd je nog als het lampje brandt? En wat is eigenlijk het beste moment om je tank vol te gooien?
tanken

tankenWanneer is het tijd om te tanken?

Je bent al laat en hey, daar zegt je dashboard fijntjes dat het tijd is om te tanken. Wat een moment. Dus je rijdt nog maar even door.

Je geraakt vast nog nét op je bestemming. Een goed idee? Voor je gemoed alleszins niet. Want rijd je nog ontspannen als je weet dat je elk ogenblijk kunt stilvallen?

Hoe ver rijd je nog met een ‘lege’ tank?

Rijd je nog even voort met een brandend lampje? Dat is op zich geen probleem. De meeste auto’s geven aan hoe ver je nog kunt rijden. Maar dat is altijd een schatting. Je neemt beter geen risico. Want misschien rijd je wel op een weg waar de eerste kilometers geen tankstation te vinden is. Zodra het lampje brandt, kan je gemiddeld nog zo’n 80 kilometer afleggen. Al hangt dat toch ook weer af van de rijomstandigheden en jouw rijstijl. Dus waarom het lot uitdagen?

Wacht niet tot je tank helemaal leeg is.

Je tank helemaal leegrijden is nadelig voor uw auto. Hoe leger je tank, hoe meer lucht erin zit. En dus meer kans op condens. Water wil je liever niet in je brandstofleidingen. Tegenwoordig rijd je nooit meer echt op dat laatste restje brandstof. De moderne auto’s zijn zo beveiligd dat ze al stoppen met draaien voor de brandstof helemaal is opgebruikt. Vooral bij een oude dieselauto riskeert je lucht in het brandstofsysteem als je te lang wacht om te tanken. De auto moet dan eerst worden ontlucht voor je weer de weg op kunt. Moderne diesels hebben dat probleem minder.

Te vroeg tanken is niet nodig.

De boodschap? Tank op tijd. Sneller brandstof tanken zorgt er bovendien voor dat het vuil op de bodem van je tank niet mee in het brandstofsysteem geraakt. Dat is vooral een risico voor wie weinig of met een oude auto rijdt, of tankt bij bedenkelijke tankstations. De brandstoffilter pikt normaal gezien de vuiltjes wel op. Maar wie vaak te laat tankt, zal wellicht iets sneller toe zijn aan een nieuwe filter.

Tank als je een tankstation met scherpe prijzen ziet.

Is er eigenlijk een ideaal tankmoment of een geschikte tankdag? Op momenten dat er veel wordt getankt, zijn de prijzen hoog. Best niet op maandagochtend tanken, wordt er gefluisterd. Wacht tot de vooravond, opperen kenners. Maar de ideale dag of het ideale uur om te tanken? Daarover is weinig consensus. Het beste advies: gooi uw tank vol als je goede prijzen aan een pompstation ziet. Vergelijk de brandstofprijzen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

11 september 2019