Veilig rijden tijdens de eindejaarsfeesten? 5 tips

Daar zijn ze weer: de kerstfeestjes, oudejaarsvieringen en nieuwjaarsrecepties die traditioneel het jaareinde en -begin inluiden. En waar feest is, duikt vaak alcohol op. Maar wat doe je dan met je vervoer? Vijf tips om jou veilig op weg te helpen.
veilig20rijden

Daar zijn ze weer: de kerstfeestjes, oudejaarsvieringen en nieuwjaarsrecepties die traditioneel het jaareinde en -begin inluiden. En waar feest is, duikt vaak alcohol op. Maar wat doe je dan met je vervoer? Vijf tips om jou veilig op weg te helpen.

1. Kies een bob en wissel af

Je kent de bobcampagne. Misschien heb je er zelfs een sleutelhanger van. En je weet dus maar al te goed dat ook je gezelschap een bob nodig heeft. Maar iemand vinden voor de rol is wat anders.

Zoek je snel enkele argumenten om jezelf of je gezelschap te overtuigen? Hier zijn ze:

  • ‘Je bent de volgende dag zo fris als een hoentje!’
  • ‘Je zegt of doet niets waarvan je later spijt hebt!’
  • ‘Je voelt jezelf een avond lang een genie, sneller en scherper dan de rest!’

Wissel de bob-rol af tijdens de feestperiode. En zorg dat iedereen in je gezelschap – met een rijbewijs, weliswaar – eens aan bod komt.

2. Deel een taxi

Maar een taxi kost veel geld, denk je bij jezelf. Niet per se. Contacteer andere gasten van het feest, verzamel een groep, bestel een taxibusje en deel de rekening. Ja, je betaalt meer dan met de auto. Maar je hoeft geen strootjes meer te trekken om te bepalen wie de bob van dienst zal zijn. Anderen overtuigen waarom je dat glaasje na die drukke werkweek echt wel verdient, hoeft ook niet meer.

3. Neem het openbaar vervoer

Taxi te duur? Overweeg dan zeker het openbaar vervoer. Kijk op internet welke treinen of bussen er ’s nachts rijden. Valt het aanbod tegen? Kom en vertrek vroeger. Of blijf lang genoeg … en neem ’s ochtends de eerste bus of trein terug.

4. Noodgeval? Bel Responsible Young Drivers

Ken je Responsible Young Drivers? Zij stimuleren verantwoord rijden bij jongeren. Elk jaar organiseren hun vrijwilligers 250 sensibiliseringsacties, waaronder de nieuwjaarsactie: op oud en nieuw kan je tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends iemand opbellen om je thuis af te zetten.

Let wel: deze actie is een noodoplossing. Bel het nummer dus alleen als jouw bob bijvoorbeeld toch gedronken heeft.

5. Drink mocktails

Ben je de bob van het gezelschap? Niet gevreesd: je kan nog altijd in de mocktails duiken. Dat zijn smaakvolle cocktails zonder alcohol. Het verschil merk je nauwelijks, en het aanbod is ruim. Van glühwein en pina colada tot mojito’s en cosmopolitans: er bestaat overal wel een alcoholvrije versie van. Tchin-tchin!

13 december 2021