7 preventieve tips om autodieven te slim af te zijn

Autodieven worden almaar inventiever. Ze passen steeds meer sluwe trucjes toe om auto’s en waardevolle spullen uit wagens te stelen. Gelukkig zijn er ook heel wat slimme, maar eenvoudige manieren waarmee je de kans op autodiefstal en -inbraak verkleint.
autodiefstal

De tips die hieronder voor je klaarstaan, liggen misschien voor de hand, maar worden toch al te vaak vergeten. Nochtans kunnen ze een pak onvoorziene kosten, administratieve rompslomp én een vervelend gevoel van onveiligheid voorkomen...

1. Kies een veilige parkeerplaats

Afgelegen plekken zijn het favoriete werkterrein van autodieven. Parkeer je wagen daarom bij voorkeur in een bewaakte parking of een andere veilige en goed verlichte parkeerplaats. Daar is meer passage en vaak zelfs camerabewaking. Reden genoeg voor een dief om je auto ongemoeid te laten…

2. Draai je stuur voor je uitstapt

Parkeer je langs de straat? Draai dan de wielen van uw wagen altijd in de richting van de stoeprand. Zo valt de auto meestal in het stuurslot. Dat zorgt voor vertraging als iemand met je auto wil wegrijden. Een extra beveiliging die maar weinig moeite vraagt.

3. Dure spullen in je auto? Een no-go!

Waardevolle spullen maken je auto nóg aantrekkelijker voor een dief. Je neemt ze dus best mee als je jouw auto geparkeerd heeft (zélfs al is het ‘maar vijf minuutjes, op je eigen oprit’). Kan je je kostbare zaken echt niet meenemen? Berg ze dan buiten het zicht op in het handschoenkastje en sluit het af.

4. Laat je niet verrassen

Zelfs terwijl je zelf in de wagen zit, blijf je best op je hoede. Het fenomeen van sac-jacking komt vooral tijdens de spitsuren in grotere steden steeds vaker voor. Daarbij hebben grijpgrage daders het gemunt op waardevolle spullen in auto’s die vertragen of stoppen aan verkeerslichten. Meestal wordt het portier opengerukt of een zijruit ingeslagen om de buit mee te gritsen. Dus: portieren sluiten en je handtas of laptoptas uit het zicht houden is de boodschap.

5. Waak over je boorddocumenten

Staat je auto lagere tijd op dezelfde plek geparkeerd, neem dan de belangrijke boorddocumenten met je mee. De originele documenten heb je nodig wanneer je de baan opgaat, maar bewaar thuis ook best een kopie van je inschrijvingsbewijs, je gelijkvormigheidsattest, je groene kaart en indien van toepassing, je keuringsbewijs. Die komen van pas, mocht je wagen gestolen worden. Deze papieren kunnen de zoektocht naar de auto en de daders een stuk eenvoudiger maken.

6. Beveilig je nummerplaat

Autobendes hebben het tegenwoordig steeds vaker gemunt op officiële nummerplaten van auto’s. Wilt je de dejouwe extra beveiligen? Verlijm ze aan je carrosserie met speciale kleefkit en schroef ze daarna opnieuw vast. Zo is ze veel moeilijker te stelen. En aangezien dieven liefst snel te werk gaan, is de kans dat ze groot dat ze met lege handen het hazenpad kiezen.

7. Doe altijd aangifte bij de politie

Ben je toch nog slachtoffer geworden van inbraak en/of diefstal? Meld dat zo snel mogelijk bij de lokale politiediensten, ook als er geen schade is of als er uiteindelijk niets waardevols gestolen blijkt te zijn. Je aangifte kan belangrijke informatie opleveren die de georganiseerde misdaad en bendemisdrijven helpt te bestrijden. Bovendien is je aangifte ook nodig om de nodige attesten te krijgen voor de verzekering.