Op reis met uw elektrische auto?

Jazeker! Mits enige voorbereiding rijdt u zelfs op één dag naar het zuiden. Naar het Italiaanse Gardameer bijvoorbeeld. Hoewel elke auto anders is, zetten we toch ettelijke nuttige tips op een rijtje voor wie door Europa toert.
elektrisch_rijden

Terwijl het aantal bolletjes op de Europese dekkingskaarten voor laadpalen gestadig blijft toenemen, is er voor sommige landen nog meer werk aan de winkel dan voor andere. Hoe zuidelijker hoe beter u zich moet voorbereiden. In België, Nederland, Duitsland en Scandinavië zijn er voldoende laadpalen beschikbaar.

Opzoekkaarten: combineer verschillende bronnen

Op geen enkele kaart staan alle laadpalen, dat zou gemakkelijk zijn. Een ervaren elektro-rijder vertelt dat hij altijd gebruik maakt van twee kaarten: Plugsurfing en NewMotion. Deze geven de meer dan 150.000 publieke laadpunten weer van twee populaire laadpassen. Laadpalen bij hotels en bedrijven staan er niet op. Bij Booking.com kunt u bij het lemma faciliteiten kiezen voor oplaadpunten EV. Wie met een Tesla rijdt, beschikt over een extra netwerk van laadstations.

Download voor u vertrekt ook de volgende apps op uw smartphone: A better Routeplanner, EV Charging by NewMotion, Herladen met Smoov en Chargemap.

Afstanden: minstens drie laadbeurten per dag

Vertrek alvast met een volle batterij. Volgens onze ervaren elektro-reiziger kunt u bij een actieradius van meer dan 400 km tot 1200 km per dag afleggen. Is uw actieradius meer dan 300 km, dan raakt u dagelijks 800 km ver. Bouw een veiligheidsmarge van 70 km in voor defecte of anderszins niet beschikbare laadpalen om desnoods nog naar een andere snellader te rijden. Reken op minstens drie laadbeurten. Plan de stops in voor ontbijt, lunch of een snack voor minimaal tijdverlies.

Actieradius: testen en meten

Tijdens een lange reis over snelwegen verbruikt een elektrische auto meer dan anders. Schakel cruise control in en rijd 110 km per uur voor de zuinigste rijstijl. Doe vooraf een test van minstens 50 km, bij mooi weer en mét de lading waarmee u op reis vertrekt. Houd rekening met extra verbruik door de airco en laat de aanhanger thuis want die zorgt voor 50% meer verbruik. Probeer uw laadpas en een snellader uit als u daar nog niet vertrouwd mee bent. Check ook of uw batterij gekoeld is. Dat is nodig voor snelladen bij warm weer.

Laadpas

Neem meerdere internationale laadpassen mee voor een zo groot mogelijke dekking. Plugsurfing en NewMotion bieden samen het grootste netwerk in Europa: meer dan 150.000 laadpunten. Vraag ze minstens drie weken voor vertrek aan.
Opladen kan alleen via de app of de laadpas. Houd de fysieke laadpas altijd bij de hand voor het geval er problemen zijn met de app. Het gaat trouwens altijd sneller met de pas.

Laadpaal

Op veel snelwegparkings ontbreekt (nog altijd) elke signalisatie naar de snellader. Goed uitkijken is de boodschap, want omkeren is niet altijd mogelijk. Bij een technisch probleem belt u naar een noodnummer dat op de paal vermeld staat (er is geen geïnformeerd baliepersoneel beschikbaar). Schakel zo mogelijk over naar een andere laadpaal om tijd te winnen. Vermijd gewone palen of het gebruik met kredietkaart, dat is omslachtiger. Zo goed als alle snelladers werken met Plugsurfing en NewMotion.

Een snellader van 100 kWh geeft meestal minder omdat de auto zelf minder toelaat of omdat er onvoldoende stroom is. Stel u tevreden met 50 kWh. Reken op 45 minuten om tot 80% op te laden.
De kostprijs voor snelladen kan behoorlijk oplopen. Vertrek daarom zeker met een volle batterij en laad zo mogelijk bij uw hotel aan een veel lager tarief, soms zelfs gratis.

Op reis in bergachtig gebied? Wek extra elektriciteit op door regeneratief remmen (afremmen op de motor). Uw auto gebruikt dan namelijk de elektromotor als dynamo waardoor hij de beweging omzet in elektriciteit (in plaats van warmte) en de auto afremt. De accu slaat de opgewekte energie op waardoor u uw rijbereik aanzienlijk kunt verhogen.

Planning

Plan bij vertrek en bij elke stop de volgende laadbeurt aan een snellaadstation, samen met rust- en maaltijdpauzes. Kies voor verblijfplaatsen met laadpaal (in de buurt). Een kleiner hotel laat u wellicht ’s nachts opladen aan een gewoon stopcontact. Neem beide meegeleverde laadkabels mee (voor gewone laadpalen en stopcontact) en blokkeer ze via het dashboard (zie handleiding) om diefstal te voorkomen.

Online routeplanner

Op basis van uw auto, vertrek en eindbestemming stelt de tool een route samen. Bijvoorbeeld: met een Audi E-tron 50 Quattro van Hasselt naar Garda (Italië). U krijgt een routebeschrijving, een kaart met opgave van oplaadstations, hotels en campings. 

  • 13 uur, 29 minuten
  • Vertrek: 8u
  • Aankomst: morgen 21u29
  • Afstand: 1080 km
  • Totale laadtijd (7 sessies): 3 uur, 17 minuten

Bron: Reisroutes.
Opgelet: tegen de tijd dat u op reis vertrekt kan de door de redactie bijeen gesprokkelde informatie alweer wat verouderd zijn. Wees alert voor wijzigingen, al zullen dat doorgaans verbeteringen zijn.

3 juli 2023