Tien handige tips voor jouw wagen

Haal je vaak je wagen van stal? En breng je veel tijd in jouw auto door? Deze tien tips maken je het leven op de weg gemakkelijker. Coole trucjes die gemakkelijk uit te voeren zijn en je (bijna) niets kosten.
autorijden

1. Zet je wagen in de juiste (wind)richting

Verlies je elke winter kostbare tijd terwijl je het ijs van je wagen staat te krabben? Probeer je auto dan richting het oosten te parkeren. Aangezien de zon daar opkomt, ontdooit je wagen automatisch – sneller en op natuurlijke wijze. Gedaan met krabben en knarsetanden! Vermijd ook dat jouw achteruitkijkspiegels aanvriezen: doe er vrieszakjes omheen.

2. Gebruik handontsmetting voor uw handgrepen

Gebeurde het al dat je jouw wagendeuren niet meer open kreeg omdat de handgrepen bevroren waren? Bijzonder vervelend! De oplossing is nochtans erg simpel! Doe een klein beetje handontsmettingsmiddel op de klink. De alcohol in het ontsmettingsmiddel doet het ijs smelten. Ook wanneer je jouw sleutel niet in het slot krijgt, doet ontsmettingsmiddel wonderen. Spuit er wat van op jouw sleutel en hopla: uw deur zwiept zo open!

3. Vind uw wagen moeiteloos terug

Hebt je in een vreemde stad soms de grootste moeite om je ter herinneren waar je geparkeerd stond? Met deze tip overkomt je dat nooit meer: duid je parkeerplaats aan in Google Maps op je smartphone. Simpel en doeltreffend! Daarvoor bestaan er ook handige apps. Of je gebruikt de aloude techniek en neemt een foto van je parkeerplaats – hoewel dat niet betekent dat je die plek sowieso terugvindt …

4. Dompel je auto onder in thee

Geurt je auto niet bepaald naar rozenblaadjes? Laat je dan eens gaan met theezakjes! Verspreid ze in je wagen. Groene thee, met sinaasappel-, linde-, of jasmijnsmaak, … wat je zelf verkiest! Je wijst vieze geurtjes in een wip de (auto)deur. Een andere doeltreffende antigeurmaatregel is een wasknijper met etherische oliën instrijken. Stop die in een gesloten zakje voor Je hem gebruikt. En hang hem daarna – zonder zakje – voor het ventilatiesysteem in uw wagen. Mmm, goed voor heerlijke aroma’s tijdens jouw rit.

5. Keep it clean

Slingert er altijd wel afval rond in je wagen? Of weet je kroost niet wat ze ermee moet aanvangen – waardoor het onvermijdelijk in jouw jaszakken belandt? Installeer dan een minivuilnisbakje in je wagen. Gebruik een lege cornflakesdoos en stop er een plastic zakje in. Klaar is Kees! Plaats het aan de voeten van de passagiers (of erachter zodat kindervoetjes de vuilnisbak niet omkieperen). Doordat je de doos kunt afsluiten, blijf je gespaard van geurtjes. En hem leegmaken is … kinderspel.

6. Telefoon als GPS: waar hang ik hem op?

Gebruik je jouw telefoon als gps in je wagen? Maar is er geen houder voorzien om die vast te zetten? Maak dan handig gebruik van de ventilatie van je wagen en een elastiekje. Rijg het elastiekje door de ventilatiegleuven en schuif jouw telefoon tussen de twee zijden (zie foto). Opgelet: kies geen al te grote/lange elastiek, anders zit de telefoon niet vast en vind je de weg al helemaal niet. Gebruik deze techniek alleen om jouw gsm als gps te gebruiken – niet om tijdens het rijden te bellen, sms’en, surfen, …

7. Luister naar je eigen muziek

Beschikt jouw wagen niet over een jack-kabel of bluetooth, maar wil je wel graag naar uw eigen tunes luisteren? Goed nieuws, dat kan! Er bestaan toestelletjes die je gewoon aan jouw telefoon hangt. Ze zenden een radiogolf uit, die je vervolgens oppikt met je autoradio. Zo luister je waar je maar wilt naar jouw favoriete muziek.

8. Wijs feilloos de tankkant aan

Ben je met de auto van een familielid, een vriend of het werk op pad? Dan is het niet altijd evident om te weten waar de tank zich bevindt. Maar daarvoor bestaat een simpel trucje. Een klein pijltje op je dashboard duidt de tankkant aan. Zo sla je geen mal figuur door in het tankstation aan de verkeerde kant aan te schuiven.

9. Hou het stuur in handen

Stond jouw wagen tijdens de zomer een hele dag in de zon? Dan kan je jouw stuur tijdens de eerste momenten vaak niet aanraken, omdat het gloeiend heet is. Vermijd pijnlijke handen: draai jouw stuur 180 graden voor je uit je voertuig stapt. Zo blijft de stuurkant van de wagen uit de zon en verbrandt je je niet.

10. Maak komaf met ‘plakkers’!

Zie je die sticker op uw wagen liever met de noorderzon verdwijnen? Je fikst het met nat krantenpapier. Dompel de krant even onder in warm water en breng die dan aan over de sticker. Laat zo tien minuten intrekken. Het warme water lost de lijm van de sticker op, zodat hij er bijna vanzelf afglijdt.

Nog meer tips? Ontdek ook hoe je jouw wagen correct wast.

18 september 2017