Rij de toekomst tegemoet in je elektrische auto

De elektrische auto is in ons land aan een opmars bezig. Almaar meer mensen keren benzine of diesel de rug toe en kiezen voor een elektrische wagen. Denk jij ook aan de overstap naar elektrisch rijden? Dan zit je met een aantal vragen. Zoals: Heb je écht weinig rijbereik en minder keuzemodellen? En hoe zit het met het aantal publieke laadpunten in België? Ook Carglass® zet in op de toekomst: onze diensten zijn optimaal aangepast aan de wagens van morgen – ook de allernieuwste elektrische auto.
elektrisch_rijden2-min

Bedenkingen over elektrisch rijden

België telt meer en meer elektrische auto’s. Maar het aantal publieke laadpunten volgt nog niet. Is de overstap naar elektrisch rijden dan wel een slimme zet? Wanneer schiet ons land in actie? Ook de kostprijs én het rijbereik vormen voor veel mensen een struikelblok.

Twijfel jij over de aankoop van een elektrische wagen? Dan helpen we jou een grote stap vooruit met actuele info.

  1. Is België voorzien van voldoende laadpunten? Binnenkort wel: Europa lanceert een ambitieus actieplan. In 2024 zal ons land 38.000 publieke laadpunten tellen, waarvan het merendeel in Vlaanderen. Een mooi vooruitzicht dus!

  2. Steeds meer steden roepen lage emissiezones in het leven. Goed nieuws: met je elektrische wagen mag je overal binnen.

  3. We winden er geen doekjes om: de aankoopprijs van een elektrische auto ligt nog een flink stuk hoger dan een vergelijkbaar model met een klassieke motor. Maar de totale kost van je verbruik zal wél veel lager eindigen. Toch zijn het vooral nog bedrijfswagens die elektrisch rijden.

  4. Aan de andere kant: je profiteert van heel wat fiscale voordelen, vrijstellingen van biv en rijtaks, groene premies én een gunsttarief voor je elektriciteitsverbruik van je elektrische voertuig. Met die maatregelen hoopt de overheid dat meer mensen de stap naar elektrisch rijden zetten.

  5. De voorbije jaren brachten automerken nog niet veel elektrische modellen op de markt. Maar 2020 is een kanteljaar: we zien opvallend meer elektrische voertuigen én minder hybrides in het gamma.
    Intussen zijn alle automerken op de kar van elektrische auto’s gesprongen. Volvo wil tegen 2030 alleen nog elektrische auto’s produceren en Mercedes-Benz telt nu al tien modellen! Het resultaat? Meer variatie, meer keuze én een lagere kostprijs.

  6. De nieuwste elektrische auto’s hebben een gemiddeld rijbereik van 300 tot 400 kilometer. Sommige modellen brengen je zelfs 460 kilometer ver – met één laadbeurt. De batterijen worden steeds krachtiger: informeer je dus goed bij je autospecialist.

  7. Elektrische wagens rijden héél stil. Zo geniet je optimaal van muziek, een gesprek met je passagiers of aangename stilte. Een aanrader! Toch wordt die stilte ook vaak als veiligheidsprobleem ervaren. Daarom zijn de meeste elektrische auto’s voorzien van een waarschuwingssysteem voor zwakkere weggebruikers.

Elektrisch rijden is de toekomst. Automerken zetten volop in op de verdere ontwikkeling van hun elektrische modellen. Almaar meer landen stomen zich klaar voor een milieuvriendelijker wegverkeer. En ook België springt mee op de kar. De voordelen volgen elkaar in sneltempo op: meer laadpunten, een ruimere keuze, een groter rijkbereik en dat alles voor … een lagere prijs.

Ook Carglass® zet in op de toekomst: onze diensten zijn optimaal aangepast aan de wagens van morgen – ook de allernieuwste elektrische auto.

Welke elektrische wagen past bij jou?

Wist je dat niet elke elektrische auto 100 procent elektrisch rijdt? Er zijn ook voertuigen die deels elektrisch rijden: hybridemodellen. Die gedeeltelijke elektrificatie streeft naar efficiënter brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Daarin onderscheidt men nog een aantal modellen, waaronder de plug-inhybrides. Die leunen dicht aan bij de 100 procent elektrische wagens omdat je ze via een externe elektriciteitsbron kunt opladen, zoals een netwerkstekker of laadpaal.

Let wel op: tegen 2026 zijn de hybridemodellen fiscaal niet meer interessant. Waarom niet? Eigenaars rijden te veel op hun verbrandingsmotor – één op vier laadt wekelijks maar één keer. Zo is het hybridevoertuig niet milieuvriendelijker en schiet het zijn doel voorbij. Informeer je dus goed voor je een keuze maakt.

14 september 2022