Je groene kaart wordt ... wit

Vanaf 1 juli 2020 krijgt de groene kaart een ander kleurtje: wit. Ze zal eenzijdig worden in plaats van recto verso. Bovendien kan je het document voortaan ook elektronisch bijhouden, en hoeft het dus niet meer in je auto te liggen.
groenekaart

Nu ook elektronisch

Zoals je weet, bewijs je met de groene kaart dat je auto verzekerd is. Voor 1 juli 2020 moest dat papier altijd in je auto liggen, als bewijs bij controles. Aangezien de witte kaart ook in elektronische versie bestaat, valt die verplichting weg. Het volstaat dat je de elektronische versie kunt tonen (op jouw smartphone).

Toch ben je nog altijd iets zekerder met een papieren versie aan boord. Want wat als jouw gsm gestolen wordt of de batterij leeg is? Bovendien worden de elektrische documenten niet in elk land aanvaard. Print het document daarom zeker uit als je naar het buitenland rijdt.

Geldigheid

Je krijgt uw nieuwe witte kaart van uw verzekeraar. Ontvangt je ze enkel digitaal? Dan kunt je ze zelf afdrukken, of opslaan op jouw smartphone.

Je groene kaart geldt nog tot 31 december 2021 – voor zover de concrete geldigheidsduur dan nog niet verlopen is. Vanaf 1 januari 2022 is alleen de witte kaart geldig.

Let wel: Je groene of witte kaart is niet in elk land geldig. Check vooraf uw dekking in de landen die je bezoekt. Je vindt die informatie op je kaart onder vak 8.

Polisnummer en caravan

Jouw polisnummer vind je onder de rubriek ‘code van het land/code van de verzekeraar/nummer’. Dat zal ook zo zijn op jouw witte kaart.

Vraag je je af of jouw caravan of aanhangwagen onder de dekking van je kaart valt? Kijk naar de maximaal toegelaten massa (MTM). Als die lager is dan 750 kilo, dan wel. Anders moet je er een aparte verzekering voor afsluiten.

Je nieuwe kaart bij Carglass®

In de volgende situaties gebruik je jouw nieuwe witte kaart bij Carglass®:

  • Wanneer je online een afspraak boekt, moet je de naam van je verzekeraar invullen. Die staat op jouw kaart.
  • Nadat je jouw afspraak geboekt heeft, kan je ter voorbereiding uw polisnummer aanvullen in ons onlineportaal. Dat nummer staat ook op jouw kaart.
  • Kom je naar een filiaal? Neem dan zeker jouw boorddocumenten mee. Die bestaan uit jouw inschrijvingsbewijs en jouw papieren of digitale verzekeringskaart.
  • Later zal je jouw kaart ook op onze website kunnen plaatsen. Zo hebben wij jouw verzekeringsgegevens altijd bij de hand en moet je die niet telkens ingeven of opzoeken.
24 juni 2020