Op skivakantie met de auto? 8 tips

Glooiende landschappen, je favoriete muziek door de boxen, en daar … in de verte … de eerste witte bergtoppen! Geweldig toch, op skivakantie met de auto?! Volledig vrij om te gaan waar je wilt, wanneer je dat wilt. Toch als je zich goed indekt tegen sneeuwpech. Carglass® geeft je tips om je auto winterklaar te maken. Zo laad je met een gerust hart de latten op de bagagedrager!

1. Op skivakantie met de auto: leg je wagen in de watten

De basis van een veilige wintervakantie met je wagen? Onderhoud je auto het hele jaar door goed, niet alleen voor je skivakantie met auto. Stel controles en reparaties niet uit. Zo voorkom je oplopende kosten of … een noodstop op weg naar je vakantieplek.

2. Op skivakantie met de auto: laat dat sterretje in je voorruit herstellen

Zie je op vakantie liever geen sterretjes – tenzij een prachtige hemel vanuit je luie stoel? Laat dan zo snel mogelijk het sterretje in je voorruit herstellen. Want het barst sneller wanneer de koude buitenlucht in de skigebieden botst met de verwarmde lucht in uw wagen.

3. Dubbelcheck je batterij

Je autobatterij huivert voor koude en vocht. Controleer dus of je autobatterij winterklaar is voor je richting koudere oorden trekt. Doe dit zelf met aangepaste apparatuur of laat je garagist de check-up doen. Vervang de batterij wanneer die niet slaagt voor de test.

4. Vergeet de koelvloeistof niet!

In tegenstelling tot wat de naam doet denken, zorgt koelvloeistof ervoor dat je motor niet bevriest. En dus ook bij winterse temperaturen intact blijft. Controleer op voorhand het koelvloeistofpeil in je wagen – met uw eigen antivriesmeter of bij je garagist.

5. Op skivakantie met de auto: draag zorg voor je ruitenwissers

Sneeuw en regen voeren vaak heftige gevechten met je ruitenwissers wanneer je op skivakantie met de auto gaat. En dat laat zijn sporen na. Check regelmatig of je nog altijd goed ziet door je voorruit. Vul de ruitenwisservloeistof geregeld aan. En laat je ruitenwissers bij tekenen van slijtage vervangen bij een Carglass® Service Center in uw buurt . Daar koop je trouwens ook nieuwe ruitenwisservloeistof.

Als je wil weten of je ruitenwissers toezijn aan vervanging lees dan onze blog over "Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?"

6. Op skivakantie met de auto: wissel tijdig je banden

Met winterbanden heb je significant meer grip op de weg bij koude temperaturen. Zeker in gebieden met sneeuw en ijzel zijn ze aan te raden. In sommige landen zijn winterbanden verplicht en heb je geen andere keuze. Reis je door een land zonder die verplichting en heb je liever geen winterbanden? Ga dan wel zeker na of het profiel van uw huidige banden nog – minstens! – 16 mm diep is. En check meteen de bandenspanning .

7. Op skivakantie met de auto: let there be light

Verzeker jezelf ervan dat al uw autolichten goed werken. Ook uw mistlampen en richtingaanwijzers. Ze zijn een must voor je zichtbaarheid en veiligheid – en die van de andere weggebruikers. Maak je ook geregeld schoon zodat ze hun werk naar behoren doen.

8. Stel een SOS-kit samen

Heb je ondanks alle voorbereidingen toch pech met je wagen op weg naar de sneeuw? Dan beklaagt je het je vast niet dat je een SOS-kit met hulpmiddelen hebt meegenomen. Hou naast  bagage plaats voor een doos met een fluohesje, EHBO-set, gevarendriehoek, … Ook ruitenontdooier, start- en sleepkabels en een zaklamp, dekens en water kunnen goed van pas komen!

9. Pech onderweg? We zijn internationaal bereikbaar!

Het kan voorvallen dat gedurende je autorit naar je skibestemming je schade op aan je autoruiten oploopt. Gelukkige beidt Carglass® een internationale service aan en zijn we nagenoeg overal in Europa  aanwezig. Voor de meeste landen in Europa hebben wij ook een derde-betalersysteem: dit wil zeggen dat indien je glasbreukverzekerd bent, je niets hoeft te betalen en wij al het papierwerk rechtstreeks met de verzekeraar regelen. Ook bij schade in het buitenland moet je je hier dus niets van aan te trekken.

17 januari 2017