Wie niet goed zichtbaar is, is gezien.

We noemen voetgangers en fietsers niet toevallig zwakke weggebruikers. Als chauffeur moeten we alert blijven om hun veiligheid te vrijwaren. Zeker wanneer duisternis hen nog kwetsbaarder maakt in het verkeer. Moet je zelf ook al eens te voet of met de fiets de baan op? Met deze smart tips voor meer zichtbaarheid in het verkeer, wordt het voor iedereen opvallend veiliger.
lopen_donker-min

Draag felgekleurde kledij als het donker is

Misschien trappen we hiermee een open deur in. Toch kom je onderweg nog al te vaak mensen tegen, al lopend of op de fiets, die door hun donkere kledij bijna opgaan in de omgeving. Een no-go, dus. Draag ’s avonds bij voorkeur een outfit die schreeuwt ‘Hé, hier ben ik! Let op mij.’

Trek een fluohesje aan

Geel, groen of roze… maakt niet uit. Maar het effect op uw veiligheid onderweg is enorm. Het grote voordeel is dat u zo’n hesje makkelijk over je favoriete jas aantrekt. En ook even snel weer opbergt als je op je bestemming bent.

Check je fietsverlichting voor je vertrekt

Je licht vooraan, daar kan je niet naastkijken. Maar vergeet ook niet om je achterlicht even te controleren, voor je het donker infietst. Als dat stuk is, heb je het meestal niet meteen door. En vergeet niet: wanneer de politie je tegenhoudt omdat je zonder lichten rondrijdt, loop je kans op een boete van 58 euro.

Daglicht uit? Fietslichten aan!

Begint het al lichtjes te schemeren wanneer je deur uitgaat met de fiets? Steek de lichten van je fiets alvast aan. Zo zien niet alleen andere weggebruikers je van ver aankomen. Je merkt zelf ook de obstakels op je pad beter op.

Eén regel voor alles wat rolt

Niet alleen fietsers, maar ook steprijders, skeelerfans en skaters, moeten ‘s avonds aangepaste verlichting hebben op de openbare weg. Dus wit vooraan, rood achteraan. Waar je het verlichtingsapparaatje draagt maakt niet uit, zolang het maar duidelijk zichtbaar is voor andere weggebruikers.

Rock die reflectoren

Wist je dat u tot op 150 meter zichtbaar bent, wanneer u een outfit draagt met reflecterende strips als je ’s avonds gaat lopen? Of het nu je jas, muts of zweetband is tijdens uw winterse loopsessie: zorg dat je licht weerkaatst onderweg en neem geen loopje met je eigen veiligheid.

Hoe valt u als loper of fietser beter op in het donker?

Loop tegen de rijrichting in

Zijn er geen begaanbare trottoirs, bermen of fietspaden? Dan mag je als voetganger links op de openbare weg lopen, zo dicht mogelijk bij de rand van de rijbaan. Zo ziet je het verkeer aankomen en kan je ook beter anticiperen op gevaarlijke situaties.

Steek veilig over

Te voet of met de fiets de straat oversteken? Doe het alleen op goed verlichte plaatsen, waar je de voertuigen ziet aankomen en je ook zelf goed zichtbaar bent voor de naderende chauffeurs. Kies waar mogelijk altijd voor een zebrapad of een oversteekplaats met verkeerslichten.

8 november 2022