Tips voor een vlotte vakantie met je huisdier

Je snakt naar vakantie. Maar je ziet een reis zonder jouw kat of hond niet zitten? Je kan je viervoeter niet missen wanneer je op reis gaat? Of vind je maar geen opvang voor het beestje? Dan neem je jouw kat of hond gewoon mee! Maar hoe doe je dat zonder dat er plots een blazende poes in je nek springt tijdens het rijden? En zonder dat je het dier naar de plaatselijke dierenkliniek moet afvoeren voor een kalmeerpil? Carglass® sprokkelde enkele tips voor jou.
hond20in20de20auto

Bereid de reis met jouw huisdier goed voor

Overloop voor je vertrekt de reisroute. Ga na waar je makkelijk halt houdt met jouw huisdier. Zijn er hondenweides? Is er een rustig benzinestation met groen? Ook de logeerplek onderzoek je maar beter goed op voorhand. Niet elke B&B ziet dieren graag komen. Zoek een plek waar jij en je huisdier met open armen worden ontvangen.

Laat je dier op voorhand wennen

Zet je hond of kat voor je op reis vertrekt al een aantal keer in de auto. Gedraagt het dier zich daar goed? Beloon het dan met iets lekkers. Zo gaat het de auto associëren met iets positiefs.

Installeer een bench in de kofferruimte

Een bench? Dat is een kennel voor dieren die je in de kofferruimte vastmaakt met een vastkliksysteem of een riem. Doordat het beestje in een afgesloten metalen kooi zit, houd je rustig je blik op de weg. En de hond of kat wordt niet door de wagen geslingerd bij een ongeluk.

Laad je wagen logisch in

Een huisdier? Dat is extra bagage. Zorg ervoor dat de spullen die je onderweg nodig hebt, bovenaan liggen. Daar horen ook bij: poepzakjes, eten en water. En vergeet natuurlijk ook je eigen hebbedingetjes niet.

Vermijd eten kort voor vertrek

Ook dieren hebben soms last van wagenziekte. Laat je huisdier dan ook niet te veel eten vlak voor vertrek. Onderweg stoppen voor een snack of maaltijd kan zeker. Maar hou de porties bescheiden en neem voldoende tijd om te verteren (ook als baasje). Regelmatig water geven onderweg is absoluut een must.

Stop om de 2 à 3 uur voor een pauze

Net zoals wij wil een dier om de zoveel tijd de poten strekken, een plasje doen en een frisse neus halen. Stop dus geregeld even, en gun zowel je dier als jezelf een rustmoment.

Hou de temperatuur onder controle

Temperaturen om van te kreunen? Een kat of hond kan het al snel te warm krijgen in de auto. Stel de temperatuur daarom zo goed mogelijk af: zet de airco op of draai een raampje een klein beetje open. Je hond door het raam laten hangen om af koelen is dan weer géén goed idee. Het dier kan er een oor- of oogontsteking door oplopen, opspringende keitjes tegen zich krijgen, of ontsnappen als de opening te groot blijkt.

Laat je dier nooit alleen in de auto

Stop je tijdens je rit ergens om even een stad te bezoeken? Laat je dier dan nooit alleen achter in de auto. Neem het gewoon met je mee wanneer je ergens een tijdje uitstapt. Wie weet ontdek je wel gemeenschappelijke interesses!

Checklist: wat neem je mee op reis voor je huisdier?

  • water
  • eten én snoepjes
  • kommetjes voor water en eten
  • kussens of mand
  • hals- en leibanden
  • poepzakjes of draagbare kattenbak
  • speelgoed
  • medische formulieren en identiteitspapieren
  • medicatie
13 juli 2018