Hoe je auto onderhouden tijdens de coronacrisis?

Werkt u momenteel nog altijd thuis? Dan gebruik je jouw wagen wellicht veel minder. Wil je dat je voertuig helemaal rijklaar is voor later? Dan is deze pauze hét moment voor het onderhouden van je auto en voor een grondige poetsbeurt. Enkele tips.
motorkap2

Onderhouden van je auto

Wist je dat je heel wat zaken zelf kunt nakijken en aanvullen? Controleer:

 • oliepeil – trek de peilstok uit het motorblok, veeg hem af aan een doek en steek hem er opnieuw in. Haal hem er dan nog eens uit en check of de olie tot aan het juiste niveau komt. Kijk het oliepeil pas na als de motor al een tijdje stil ligt.
 • peil van de koelvloeistof – ook hier geldt: check het peil pas als de motor volledig is afgekoeld. Anders riskeert u dat hete vloeistof uit het reservoir spuit.
 • remmen – test of ze goed werken door langzaam door je straat te rijden en een paar keer te remmen.
 • bandenspanning – check wat de voorgeschreven bandenspanning is voor je auto. Die vind je in het instructieboekje, op de klep van je brandstoftank of op de deur aan bestuurderskant. Daarna kan je met een bandenspanningsmeter controleren of de huidige druk van je banden daarmee overeenkomt.
 • verlichting – test alle lichten terwijl iemand buiten checkt of alles normaal werkt.
 • peil van de sproeivloeistof en ruitenwissers – laten je ruitenwissers strepen na? Of maken ze een piepend geluid? Dan is het tijd om ze te (laten) vervangen, bijvoorbeeld bij een Carglass® Service Center in jouw buurt.

Laat nooit handgel achter in je autoalcoholgel

Een flesje handgel mag je nooit in uw auto achterlaten. Zo’n gel bevat ongeveer 70 procent van de brandbare stof ethanol. Loopt de temperatuur te hoog op? Of brandt de zon door het lenseffect een gaatje in het flesje? Dan ontploft het en schiet je auto in brand. Neem het dus altijd met je mee.

Uw auto schoonmaken

Auto-inspectie klaar? Dan is het tijd voor een grondige poetsbeurt.

Buitenkant

Goed nieuws: sinds 11 mei mag je weer naar de carwash! Was je je auto liever zelf? Volg dan dit stappenplan:

 1. Spoel je auto grondig af.
 2. Was je auto met een microvezelspons. Die werkt beter dan een gewone spons. En gebruik twee emmers: één met warm water en autoshampoo, één met alleen warm water. In die laatste wring je je vuile spons uit.
 3. Werk van boven naar beneden.
 4. Na de wasbeurt spoelt je je auto opnieuw af.
 5. Droog je wagen met een zeem of speciale droogdoek.

Binnenkant

Zo maak je de binnenkant van je wagen schoon:

 • Ruim je koffer en passagierszetels op. Verwijder meteen ook alle rommel die verzeild geraakte in de voetruimte.
 • Gebruik een stofzuiger voor de matjes, het interieur en de kofferbak.
 • Reinig de rest van je auto met een huishoudproduct en een stuk keukenrol of een doekje. Let wel op met reinigingsmiddelen, want niet alles werkt even goed. Oh, en gebruik nooit bleekmiddel!
 • Voor digitale schermen gebruik je het best een doekje dat je vochtig maakt met water. Daarna wrijf je met een ander doekje het scherm droog.

Weer de weg op

Inspectie? Gebeurd. Grondige poetsbeurt? Check. Ook belangrijk: je accu. Wellicht ving je al op dat je autobatterij leegloopt als je auto lang stilstaat. Ontdek hier hoe je dat voorkomt.

Ziezo. Klaar met het onderhouden van je auto. Die is nu helemaal rijklaar voor betere, coronavrije tijden.