Complexe autoruiten: de realiteit van morgen

De laatste decennia zien we een opvallende evolutie in autoruiten: ze worden groter en dunner. Bovendien neemt hun technische complexiteit toe. Is je autoruit toe aan een herstelling of vervanging? Dat vereist specifieke kennis. Johan Mortier organiseerde hierover een webinar. Hij is technisch directeur bij Belron. Carglass® zat op de eerste rij.
GettyImages-1189051135

Autoruit vervangen? Verlijming is cruciaal

Het webinar begint met een confronterend filmpje: een frontale botsing van twee auto’s. De ene wagen is voorzien van een optimaal gelijmde voorruit. De andere niet. “De slecht gelijmde voorruit wordt meteen uit de auto gekatapulteerd en kan de airbag dus niet opvangen. Die biedt vooral bescherming aan de passagier”, zegt Johan Mortier. Kortom: de auto met de slecht gelijmde voorruit is niet veilig. “Een juiste verlijming is van levensbelang”, besluit Mortier.

Picture1

Waarom is de correcte montage van je voorruit zo belangrijk? Je voorruit:

 • zorgt voor 30 procent van de structurele stijfheid van je carrosserie. Hij is dus essentieel voor de sterkte van je wagen.
 • biedt cruciale bescherming bij een overkop ongeval. Hij zorgt ervoor dat je passagier in de auto blijft.
 • bepaalt de werking van je airbag. Hij redt levens.
Carglass® vervult dus een belangrijke taak: onze teams zorgen voor de juiste verlijming van je voorruit.

Evolutie autoruiten: groter, dunner en complexer

De voorbije decennia hebben autoruiten een enorme evolutie doorgemaakt:

 • De glasoppervlakte in auto’s is met 20 procent toegenomen.
 • De technische kenmerken van het glas zijn ingewikkelder.
 • We zien meer uitsparingen, aparte vormen, panoramische voorruiten en daken, en dunnere ramen.

De focus van dit moment? “Die verschuift weer naar dikkere, akoestische ruiten die het geluid in de auto verminderen”, weet Mortier. Mooi, die evolutie. Maar wat is de impact van groter en complexer glas op het herstelproces? Carglass® past zijn werkwijze telkens prima aan:

 • We hebben onze wijze van uitsnijden veranderd.
 • Onze herstelteams gebruiken meer kit en primer.
 • Bij grote en zware ruiten werken twee monteurs samen.
 • Carglass® schenkt meer aandacht aan ergonomie en opslagruimte.

Autoruiten: gevolgen van de technologische complexiteit

De kenmerken van autoruiten veranderen. Dat heeft een invloed op de veiligheid en functionaliteit van je wagen. En ook op de werkwijze van Carglass®.

ADAS-systemen

“Een mooi voorbeeld zijn licht- en regensensoren”, zegt Mortier. “Die vind je nu standaard op veel modellen. Als Carglass® zo’n ruit uitsnijdt, moeten onze monteurs achteraf de functionaliteit controleren. En wat zien we? Autoconstructeurs vragen almaar vaker om de uitvoering van een reset na de vervanging van een ruit.” De nieuwe generatie wagens zal standaard uitgerust zijn met een compleet ADAS-pakket (Advanced Driver Assistance Systems). Het gevolg? Bij elke vervanging zal ook herkalibratie nodig zijn. Zo blijft Carglass® jouw veiligheid garanderen – onze topprioriteit.

Carglass_ADAS_laserrichtenHerkalibratie na een ruitvervanging van een wagen met ADAS-systemen

Display op je voorruit

Ook de opkomst van head-up displays heeft een impact op de aanpak van Carglass®. “Autoconstructeurs zetten in op de projectie van informatie op de binnenste laag van het glas van je voorruit”, legt Mortier uit. “De kwaliteit van de autoruit speelt dus een grote rol: de projectie moet optimaal zichtbaar zijn. Het gevolg? Na de vervanging is een reset van het projectiesysteem én een herkalibratie van de ADAS-systemen nodig.”

Autoruiten: een blik op de toekomst

De voorruit van je auto heeft dus een flinke evolutie achter de rug. En de nieuwe trends piepen al om de hoek:

 • switchable glazing – verander de tint van je autoruiten met één druk op de knop.
 • smart window – een autoruit voor slechtzienden die het landschap visualiseert als je het glas aanraakt
 • interactieve autoruiten – gebruik je ramen als videoscherm voor films, games, reclame of tekeningen.

Er wacht ons een spannende tijd. Elke innovatie heeft hetzelfde doel: je leven in je wagen veiliger én functioneler maken. En Carglass® staat te popelen om je complexe autoruiten optimaal te verzorgen.

4 november 2021