Autoruiten ontdooien? Dat doe je zo!

Loopt jouw ochtendroutine als een geoliede machine? Met vaste stappen en geen seconde tijdverlies?Dan baal je als een stekker wanneer je ontdekt dat je je autoruiten moet ontdooien – net wanneer je wilt vertrekken. Gelukkig helpt Carglass® je uit de nood met enkele tips. 
autoruit20ontdooien

Maak je autoruiten ijsvrij

Je autoruiten ontdooien in een wip? Dat doe je met de ruitenontdooier Riwax Ice-Ex. Pik je exemplaar op in het dichtstbijzijnde Carglass® Service Center. Spray het product op je bevroren autoruiten en … zoef! Het laagje ijs op je ruit verdwijnt als sneeuw voor de zon. Zet nog even je ruitenwissers aan. Zo veeg je het losse ijs helemaal weg.

Denk eraan: iedere bestuurder is verplicht om te rijden met voldoende zichtbaarheid. Dat betekent: een rijm- en ijsvrije voorruit. Heb je geen spray bij de hand? Dan volstaat een krabber om de ijslaag snel te verwijderen. Zorg dat je er een gebruikt die geschikt is voor het werkje en geen krassen maakt. 

Autoruiten ontdooien: zo moet het niet!

Naast de ultieme supertip laten we je ook weten wat je niet mag doen. Het internet krioelt van do’s and don’ts. Maar let op: sommige acties zijn ronduit slecht voor je autoruiten.

  • Ontdooi je autoruiten nooit met heet water. Het plotse temperatuurverschil kan het glas doen barsten. Bovendien vriest heet water … snéller weer aan.
  • Wrijf je autoruiten niet schoon met je ruitenwissers zonder ontdooispray. Zo beschadig je je autoruiten én ruitenwissers. Is je auto toe aan nieuwe ruitenwissers? Ga dan langs in je Carglass® Service Center voor fonkelnieuwe exemplaren.
  • Bedek je autoruiten niet met krantenpapier. Krantenpapier kan vastkoeken aan je autoruiten. Zo loop je nog meer vertraging op. Gebruik beter een zeil, karton of plastic.
  • Maak nooit zelf je antivriesspray. Op internet vind je tal van recepten met zout en/of azijn. Die mengsels raden we af. Zout en azijn zijn corrosief en kunnen op termijn je voegen en carrosserie beschadigen.

Het mysterie van de glanzende voorruit

Doordenker. Hoe komt het dat je voorruit op sommige ochtenden schoon is, terwijl het stenen uit de grond heeft gevroren? Dat heeft alles te maken met de luchtvochtigheid. Droge kou – dus een lage luchtvochtigheid – en een beetje wind volstaan om je voorruit bij het ochtendgloren te doen fonkelen. Zo, weer iets bijgeleerd!

Pas je onze tips correct toe? Dan trek je vlot en veilig de weg op. Zelfs op de koudste winterdag. Wil je je autoruiten preventief beschermen? Ontdek dan negen slimme trucs!

8 januari 2021