9 tips om bevroren autoruiten te voorkomen

De winter is in het land, en zo ook de wispelturige vrieskou. Die maakt vooral onder autoruiten vele slachtoffers. Vervelend, want als je op tijd naar je werk wilt vertrekken, moet je die autoruit eerst ijsvrij krijgen. Versla de vrieskou met deze 9 tips om bevroren autoruiten te voorkomen.
bevroren20autoruit

1. Wrijf geen aardappel, tandpasta of ajuin over je autoruiten

Laten we meteen een oeroude mythe uit de wereld helpen: je autoruiten insmeren met een halve aardappel, ajuin of tandpasta werkt … niet.

2. Plaats geen karton

Ruiten bedekken met karton of krantenpapier werkt alleen als het droog blijft. Regen of sneeuw maken het karton vochtig, waardoor het bevriest en vastkoekt. Resultaat: nog meer materiaal dat weg moet.

3. Spray geen zout- of azijnoplossing

Spuit je water met zout of azijn op je ruiten? Dan verwijder je de vorst. Maar je beschadigt ook de carrosserie en verf van je auto, want azijn en zout zijn bijtende stoffen.

4. Voorkom bevroren autoruiten door ze schoon te maken

Begint het te vriezen? Maak je autoruiten dan goed schoon. Vocht hecht zich vast aan vuil, waardoor vuile ruiten sneller bevriezen.

5. Bedek je auto met een anti-ijsdeken

Een anti-ijsdeken is een doek dat je voorruit beschermt bij vriesweer. Nadeel: je zij- en achterruiten blijven in de kou staan (zie: tip 9).

6. Hang een diepvrieszak rond je zijspiegels

Hang met een elastiekje een diepvrieszak rond elke zijspiegel. Vooral een must als je auto geen buitenspiegelverwarming heeft.

Autoruiten toch bevroren? Ontdooi ze zo (niet)

  • Spuit ontdooispray (zoals onze Riwax Ice-Ex).
  • Gebruik geen ijskrabber. Die maakt krassen.
  • Giet nooit heet water over je autoruiten. Nooit.

Krijg meer tips over autoruiten ontdooien.

7. Steek je ruitenwissers in een paar sokken

Trek een oud paar sokken over je ruitenwissers. Zo voorkom je dat de wissers aan je voorruit vastvriezen.

8. Steek een kurk tussen je ruitenwissers

Een andere manier om te voorkomen dat uw ruitenwissers vastvriezen: steek een kurk tussen voorruit en wisser. Klinkt gek, maar het werkt.

9. Gebruik een autohoes om bevroren autoruiten te voorkomen

Zoals tip 5, maar dan met een hoes die je volledige auto bedekt. Wel minder gebruiksvriendelijk dan het kleinere anti-ijsdeken.

19 december 2021