Auto wassen in de winter? Hou vooral je voorruit proper.

Je auto wassen: is dat nu wel of niet een goeie zaak tijdens de winter? Zijn zout en pekel nu werkelijk zo agressief? En was je je auto dan beter zelf of kies je voor de carwash? We zetten alles voor je op een rijtje. We geven je daarbij advies op basis van onze expertise. En uiteraard op basis van ons gezond verstand.
auto20wassen

Veiligheid voorop: hou al je ruiten altijd proper.

Vooraleer we het hebben over de rest van je auto: propere ruiten zijn een must. Eigenlijk het hele jaar door, maar vast en zeker tijdens de winter. Het zicht is dan immers voor iedereen een heel pak minder. Vandaar. Als we nu met z'n allen afspreken dat we allemaal minstens onze autoruiten proper houden, dan staan er volgend jaar weer een pak minder ongevallen in de statistieken.

Camera's en sensoren zijn niet blij met een vuile voorruit.

Gaan je ruitenwissers automatisch aan de slag als het regent? Is je auto uitgerust met een aantal veiligheidssnufjes? Dan is het zonder meer noodzakelijk om je voorruit proper te houden. Een vuile voorruit verhindert immers een goeie werking van zowel sensoren als camera's. Zie je het niet zitten om 's winters regelmatig je hele auto te (laten) poetsen, hou dan op z'n minst je voorruit proper. Dat is levensbelangrijk.

Zo blijven je autoruiten vanzelf langer proper.

Bestaat er dan geen wondermiddeltje dat je autoruiten ook bij snertweer altijd spic en span houdt? In de nabije toekomst misschien wel. Maar je hoeft zo lang niet te wachten. Er bestaat immers zoiets als Carglass® Protect, een antiregen-behandeling die er ook voor zorgt dat je voorruit makkelijker proper te houden is, sneller ontdooit en licht minder fel weerkaatst. Dat is al een hele stap in de goeie richting. En zo blijf je zonder al te veel extra moeite toch veilig rondrijden.

Voorkomen is beter dan… yup: genezen.

En dan het grotere werk: de rest van je auto. Hoe zit dat nu met pekel en je carrosserie? Is moderne autolak dan niet opgewassen tegen een beetje vocht en zout? Goeie vraag. Je autolak is opgebouwd uit verschillende lagen. En daar schuren zout of zand niet zomaar doorheen. De kans bestaat evenwel dat je zogenaamde haarkrasjes veroorzaakt wanneer je zout en pekel verwijdert. Maar ook dat kun je voorkomen. Je moet er alleen maar aan denken vooraleer koning winter toeslaat. Want dan kun je makkelijk je carrosserie in de was zetten. Een goed product hiervoor is Riwax Star Wax.

Zelf je auto wassen? Dat doe je zo.

Heb je een hogedrukreiniger? Prima, haal die er maar bij. Heb je er geen? Geen probleem: een tuinslang kan ook.

  • Spuit je auto eerst goed af. Hou een halve meter afstand en spuit onder een hoek van 45°. Vergeet vooral de wielkasten en de onderkant niet. Daar hecht het meeste vuil zich immers vast.
  • Gebruik lauw water en kies voor een microvezelspons.
  • Vriest het, dan wacht je misschien het best tot de temperatuur weer boven nul gaat. Wil je niet wachten, spuit dan eerst je sloten in met antivries en maak alle rubber aan de deuren en in de deuropening goed droog.

Laten wassen: beetje duurder, veel minder lastig.

Geen zin om je auto zelf te wassen? Daar kunnen we helemaal inkomen. Een bezoekje aan de carwash is een stuk comfortabeler. Twee dingen waarop je wel moet letten.

  • Kies voor een programma waar wielwassen inzit.
  • Kies voor een programma waar ook bodemwassen inzit.

De best practices op een rijtje.

Wat onthouden we voor volgende winter?

  • Voorkomen is beter dan genezen: zet je auto in de was vooraleer de winter zich van z'n meest barre kant laat zien.
  • Hou tijdens de winter minimaal je autoruiten proper. Dat is goed voor de veiligheid van iedereen en het zorgt ervoor dat je veiligheidssystemen blijven werken zoals het hoort.
  • Je auto wassen blijft een goed idee. Zout en vuil zijn immers lang niet de beste vrienden van je auto.
12 februari 2019