Wat doet alcohol met uw rijvermogen? Meer dan u denkt …

We kennen de risico’s van rijden onder invloed. We weten dat alcohol een rol speelt bij verkeersongevallen. En toch stappen we nog té vaak dronken achter het stuur. Ontdek hieronder waarom alcohol nefast is voor uw rijvermogen. Zo wordt u een verantwoorde bestuurder, en komt u veilig de feestdagen door.

Alcohol eist dodentol

Volgens de wet bent u al strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in uw bloed. Dat komt overeen met ongeveer één glas voor een vrouw, en twee glazen voor een man. Weinig, denkt u? Think again! Vanaf 0,5 promille:
  • reageert u trager
  • bent u minder oplettend
  • neemt uw (diepte)zicht af
  • verkleint uw inschattingsvermogen
  • verslechtert uw motoriek
Gevolg: u loopt 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval. Bovendien neemt dat cijfer exponentieel toe naarmate u meer drinkt. Van 4,5 keer bij 0,8 promille tot 16 keer bij 1,5 promille. Iets om over na te denken …

Overdaad leidt tot overmoed

Alcohol is een verdovend middel dat uw lichamelijke vermogens aantast én uw stemming beïnvloedt. Eerst bent u ontspannen en zelfverzekerd. Dan wordt u overmoedig: u dénkt dat u nog prima functioneert, maar uw hersenen liegen u voor. Resultaat: u gaat roekeloos de weg op, en brengt uzelf en anderen in gevaar. De cijfers liegen er niet om: in België speelt alcohol een rol in 1 op de 4 dodelijke ongevallen. Bijna 4 op 10 van de bestuurders die in België bij een verkeersongeval ernstig gewond raakten, reed onder invloed van alcohol. ( bron )

Meten is weten

Benieuwd hoeveel het alcoholgehalte in uw bloed bedraagt na een of meer glazen? Bereken het in een handomdraai met de alcoholcalculator. Pas op: de test geeft louter een voorzichtige schatting, en houdt geen rekening met individuele factoren zoals uw stofwisseling of medicatiegebruik.
Tijdens de feestdagen is de kans groot dat ook ú gezellig het glas heft. Moet u daarna nog de weg op? Laat u dan rijden door een BOB – die heeft nul op.

13 december 2018