Wat is het beste moment om te tanken?

Floep. Daar gaat het lampje aan. Uw dashboard is duidelijk: tanken geblazen! Hoever rijdt u nog als het lampje brandt? En wat is eigenlijk het beste moment om uw tank vol te gooien?

Wanneer is het tijd om te tanken?

U bent al laat en hey, daar zegt uw dashboard fijntjes dat het tijd is om te tanken. Wat een moment. Dus u rijdt nog maar even door. U geraakt vast nog nét op uw bestemming. Een goed idee? Voor uw gemoed alleszins niet. Want rijdt u nog ontspannen als u weet dat u elk ogenblijk kunt stilvallen?

Hoe ver rijdt u nog met een ‘lege’ tank?

Rijdt u nog even voort met een brandend lampje? Dat is op zich geen probleem. De meeste auto’s geven aan hoe ver u nog kunt rijden. Maar dat is altijd een schatting. U neemt beter geen risico. Want misschien rijdt u wel op een weg waar de eerste kilometers geen tankstation te vinden is. Zodra het lampje brandt, kunt u gemiddeld nog zo’n 80 kilometer afleggen. Al hangt dat toch ook weer af van de rijomstandigheden en uw rijstijl. Dus waarom het lot uitdagen?

Wacht niet tot uw tank helemaal leeg is.

Uw tank helemaal leegrijden is nadelig voor uw auto. Hoe leger uw tank, hoe meer lucht erin zit. En dus meer kans op condens. Water wilt u liever niet in uw brandstofleidingen. Tegenwoordig rijdt u nooit meer echt op dat laatste restje brandstof. De moderne auto’s zijn zo beveiligd dat ze al stoppen met draaien voor de brandstof helemaal is opgebruikt. Vooral bij een oude dieselauto riskeert u lucht in het brandstofsysteem als u te lang wacht om te tanken. De auto moet dan eerst worden ontlucht voor u weer de weg op kunt. Moderne diesels hebben dat probleem minder.

Te vroeg tanken is niet nodig.

De boodschap? Tank op tijd. Sneller brandstof tanken zorgt er bovendien voor dat het vuil op de bodem van uw tank niet mee in het brandstofsysteem geraakt. Dat is vooral een risico voor wie weinig of met een oude auto rijdt, of tankt bij bedenkelijke tankstations. De brandstoffilter pikt normaal gezien de vuiltjes wel op. Maar wie vaak te laat tankt, zal wellicht iets sneller toe zijn aan een nieuwe filter.

Tank als u een tankstation met scherpe prijzen ziet.

Is er eigenlijk een ideaal tankmoment of een geschikte tankdag? Op momenten dat er veel wordt getankt, zijn de prijzen hoog. Best niet op maandagochtend tanken, wordt er gefluisterd. Wacht tot de vooravond, opperen kenners. Maar de ideale dag of het ideale uur om te tanken? Daarover is weinig consensus. Het beste advies: gooi uw tank vol als u goede prijzen aan een pompstation ziet. Vergelijk de brandstofprijzen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

11 september 2019