Hou het cool: tips om je wagen fris te houden

Tijdens de zomer lopen de temperaturen soms hoog op, ook in je wagen. Dat is op z’n minst onaangenaam, en in het slechtste geval gevaarlijk, vooral voor kinderen en huisdieren. Laat je niet vangen door de hitte: wees de zon te snel af met behulp van deze tips.

Warme afgesloten auto? Levensgevaarlijk

Staat je auto volledig afgesloten in de zon? Dan wordt het binnenin al snel stikheet. Uit een studie van VAB blijkt dat de binnentemperatuur in een gesloten auto na één uur blootstelling aan de zon 24 procent hoger ligt dan de buitentemperatuur. Laat daarom nooit een kind of huisdier achter in een gesloten auto! Baby’s zweten niet zoals volwassenen en krijgen het daardoor veel sneller (te) warm. Met mogelijk fatale gevolgen.

Een raampje openlaten is trouwens géén oplossing. Hoewel er dan zuurstof circuleert, blijven de hoge temperaturen levensbedreigend.

Getinte ruiten

Wagenkleur, zonneschermen en getinte ruiten

Heb jij een lichtkleurige auto? Dan heb je geluk: het wordt er binnenin 10 procent minder warm dan in een donker exemplaar. Een zonnescherm op je voorruit beïnvloedt de binnentemperatuur niet. Wat het wél doet, is de contacttemperatuur van je interieur lager houden. Een pluspunt, want in auto’s zonder scherm warmt het dashboard op tot wel 92 °C .

Ook getinte autoruiten reduceren de contacttemperatuur in je wagen gevoelig. Ze bieden je bovendien voor 99 procent bescherming tegen uv-stralen.

Rijden in de warmte? Neem je voorzorgen

Ook terwijl je rijdt, kan de warmte je parten spelen. Want je hersenen bestaan voor 85 procent uit water. Daalt dat vochtgehalte met 2 procent, door de hitte? Dan produceren je hersenen minder energie en gaat je concentratie erop achteruit. Een risicovolle situatie.

De ideale rijtemperatuur is 20 °C. Is het in jouw wagen warmer? Laat hem dan eerst afkoelen, door de deuren open te zetten of de airco even te laten blazen. Krijg je de wagen echt niet afgekoeld? Neem dan het zekere voor het onzekere en laat hem aan de kant staan.

Ga jij voor getinte ruiten? Carglass® helpt je deskundig verder.

11 juli 2017