Veilig de weg op: zweer slechte rijgewoontes af

Neem jij je elk jaar voor om minder chocolade te snoepen? En trek je dit jaar écht wel wekelijks je loopschoenen aan? Mooi is dat, zulke voornemens. Maar wat dacht je ervan om dit jaar op de weg je beste beentje voor te zetten? Carglass® somt alvast enkele onveilige rijgewoontes op die je het beste vermijdt.
bumperkleven

Blijf niet te lang hangen op het linker- of middenvak

Chauffeurs die zich te lang een plek op het linker- of middenvak toe-eigenen: het is een van de grootste frustraties van de Belgische autobestuurder. Er staan bovendien boetes op, die in het jaar 2018 misschien zelfs verdubbelen: van 58 naar 118 euro. Gebruik deze rijvakken dus alleen wanneer je ze echt nodig hebt. En vermijd zo dat je andere chauffeurs verleidt tot een gevaarlijke situatie, waarbij ze je rechts willen voorbijsteken.

Doe niet aan bumperkleven

Heb je een liefdevolle relatie met de bumper van je voorganger? Schattig, maar zoals in elke romance gun je elkaar beter de nodige ruimte. Bewaar dus altijd voldoende afstand. Zo kan je op een veilige manier uitwijken wanneer de wagen voor je plots remt of een ander manoeuvre uitvoert.

Gebruik je richtingaanwijzers

Al lijkt het soms niet nodig of bent u verstrooid, herinner jezelf eraan om uw richtingaanwijzers te gebruiken. Doe je dat niet? Dan geef je een verkeerd signaal aan je achterligger(s). Want zij kunnen jouw volgende stap niet inschatten. Maak er dus een gewoonte van om bij elk manoeuvre, hoe klein of groot ook, jouw richtingaanwijzers aan te zetten.

Houd je aan de snelheidsbeperking

Wanneer je gehaast bent, is het soms verleidelijk om het gaspedaal wat dieper in te drukken, ook waar dat officieel niet is toegestaan. Begrijpelijk, maar toch te vermijden. Want overdreven snelheid is de doorslaggevende factor bij een op de drie dodelijke verkeersongelukken. Bots je tegen 50 km/uur tegen een voetganger of fietser? Dan ervaart die een kracht vergelijkbaar met een val van de derde verdieping van een flatgebouw. Houd je dus aan de officiële snelheidslimiet.

Rij niet verder met een gebarsten of gebroken voorruit

Spot je een sterretje in je voorruit? Of is die al gebroken? Stel de herstelling niet uit. Een sterretje leidt af, beperk je zicht en kan zelfs de algemene stabiliteit van je ruit verminderen. jouw autoruit maakt deel uit van het koetswerk van je wagen en levert tot 30% van de totale sterkte van jouw auto. Merk je er dus een sterretje in op? Laat het dan zo snel mogelijk herstellen.

Trek de weg niet op wanneer je moe bent

Dat alcohol en rijden niet samengaan, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat ook slaperig de auto instappen dodelijk kan zijn? Volgens de National Sleep Foundation loopt iemand die moe is (zes uur slaap of minder) drie keer zoveel kans op een ongeluk. Moet je lange afstanden rijden? Hou dan geregeld halt voor een pauze of wissel de chauffeurspositie af met medereizigers. Wees ook voorzichtig met medicijnen die je wat suffer maken, zoals bepaalde hoestsiropen, antihistamines en antidepressiva.

8 februari 2018