Roadt(r)ips voor gevorderden: op alles voorbereid!

Trek je er binnenkort met je wagen op uit? De wijde wereld in, alleen jou, je favoriete muziek en kronkelende wegen? Fantastische vooruitzichten zijn dat. Als ze niet worden vertroebeld door pech of een ongeluk. Tref daarom de nodige voorbereidingen. Carglass® geeft je alvast enkele nuttige ‘roadtips’.

Tips voor trips

Een voorbereid man is er twee waard. Laat daarom je wagen nog even nakijken door je garagist voor jouw vertrek. Zo ben je  meteen volledig op je gemak. Vraag ook zeker of hij jouw banden checkt op:
profieldiepte: wettelijk gezien moet die 1,6 millimeter bedragen, al is 4 millimeter realistischer en veiliger.
bandendruk: geef jouw banden wat druk bij wanneer je koffer zwaar is geladen. De correcte waardes vind je normaliter in jouw onderhoudsboekje.

Vergeet ook niet om gereedschap mee te nemen om eventueel onderweg een wiel te vervangen of te herstellen. En check af en toe nog eens de bandendruk in een tankstation – alleen met koude banden of wanneer je maximaal 5 kilometer hebt gereden.

Laat je wagen niet droog vallen

Vul op voorhand – of onderweg indien nodig – alle vloeistoffen aan:

  • motoroliepeil: controleer dat met een peilstok, ten vroegste 10 minuten nadat je de motor afzette.
  • koelvloeistof: wacht ook hiervoor tot de motor voldoende is afgekoeld en lees het peil af van de wand van het doorzichtige vaatje.
  • remvloeistof: check het peil op de transparante wand van het reservoir.
  • ruitensproeiervloeistof: vul het reservoir bij met reinigende vloeistof.

Stel je airconditioning op voorhand in

Laat je airco eventueel voor je reis nog nakijken. Beslaat jouw voorruit terwijl je rijdt? Wrijf er dan niet met je hand op, want dat geeft alleen maar strepen. Richt je airconditioning op de voorruit – niét in recirculatiestand. De perfecte temperatuur is ongeveer vijf graden kouder dan de buitentemperatuur. Indien je de airco nog kouder laat draaien, maakt dat eigenlijk niet zoveel verschil uit. En verbruik je meer energie dan strikt gezien nodig is.

Maak je autoruiten schoon

Gezwind vertrekken? Dat doe je met schone autoruiten. Reinig ze goed, ook aan de binnenkant. Controleer ondertussen ook even de ruitenwisserstand. En verwijder tijdens je reis regelmatig insecten en vuiltjes die aan je ruit blijven plakken.

Verdeel de ballast in je koffer

De knuffels van kindlief, licht zomerschoeisel én dikke truien, boeken voor elke mood, jeu de boules en strandstoeltjes, … Je hebt al snel een klein huishouden mee. Laad je auto slim in: leg de zwaarste voorwerpen onderaan. En verzeker jezelf ervan dat je nog door je achterruit kan kijken.

Voorbereid? Gerust de weg op!

Niets is minder leuk dan jouw reis al dan niet tijdelijk te moeten staken door autopech of – erger nog – een ongeval. Volg je deze tips? Dan vertrek je alvast een stuk geruster naar jouw vakantiebestemming. Wij wensen je alvast een ronkende roadtrip!

26 juni 2017