Roadt(r)ips voor gevorderden: op alles voorbereid!

Trekt u er binnenkort met uw wagen op uit? De wijde wereld in, alleen u, uw favoriete muziek en kronkelende wegen? Fantastische vooruitzichten zijn dat. Als ze niet worden vertroebeld door pech of een ongeluk. Tref daarom de nodige voorbereidingen. Carglass® geeft u alvast enkele nuttige ‘roadtips’.

Tips voor trips

Een voorbereid man is er twee waard. Laat daarom uw wagen nog even nakijken door uw garagist voor uw vertrek. Zo bent u meteen volledig op uw gemak. Vraag ook zeker of hij uw banden checkt op:
profieldiepte: wettelijk gezien moet die 1,6 millimeter bedragen, al is 4 millimeter realistischer en veiliger.
bandendruk: geef uw banden wat druk bij wanneer uw koffer zwaar is geladen. De correcte waardes vindt u normaliter in uw onderhoudsboekje.
Vergeet ook niet om gereedschap mee te nemen om eventueel onderweg een wiel te vervangen of te herstellen. En check af en toe nog eens de bandendruk in een tankstation – alleen met koude banden of wanneer u maximaal 5 kilometer hebt gereden.

Laat uw wagen niet droog vallen

Vul op voorhand – of onderweg indien nodig – alle vloeistoffen aan:
motoroliepeil: controleer dat met een peilstok, ten vroegste 10 minuten nadat u de motor afzette.
koelvloeistof: wacht ook hiervoor tot de motor voldoende is afgekoeld en lees het peil af van de wand van het doorzichtige vaatje.
remvloeistof: check het peil op de transparante wand van het reservoir.
ruitensproeiervloeistof: vul het reservoir bij met reinigende vloeistof.

Stel uw airconditioning op voorhand in

Laat uw airco eventueel voor uw reis nog nakijken. Beslaat uw voorruit terwijl u rijdt? Wrijf er dan niet met uw hand op, want dat geeft alleen maar strepen. Richt uw airconditioning op de voorruit – niét in recirculatiestand. De perfecte temperatuur is ongeveer vijf graden kouder dan de buitentemperatuur. Indien je de airco nog kouder laat draaien, maakt dat eigenlijk niet zoveel verschil uit. En verbruik je meer energie dan strikt gezien nodig is.

RoadtripMaak uw autoruiten schoon

Gezwind vertrekken? Dat doet u met schone autoruiten. Reinig ze goed – ook aan de binnenkant. Controleer ondertussen ook even de ruitenwisserstand. En verwijder tijdens uw reis regelmatig insecten en vuiltjes die aan uw ruit blijven plakken.

Verdeel de ballast in uw koffer

De knuffels van kindlief, licht zomerschoeisel én dikke truien, boeken voor elke mood, jeu de boules en strandstoeltjes, … U hebt al snel een klein huishouden mee. Laad uw auto slim in: leg de zwaarste voorwerpen onderaan. En verzeker uzelf ervan dat u nog door uw achterruit kunt kijken.

Voorbereid? Gerust de weg op!

Niets is minder leuk dan uw reis al dan niet tijdelijk te moeten staken door autopech of – erger nog – een ongeval. Volgt u deze tips? Dan vertrekt u alvast een stuk geruster naar uw vakantiebestemming. Wij wensen u alvast een ronkende roadtrip!