Uw groene kaart wordt … wit

Vanaf 1 juli 2020 krijgt de groene kaart een ander kleurtje: wit. Ze zal eenzijdig worden in plaats van recto verso. Bovendien kunt u het document voortaan ook elektronisch bijhouden, en hoeft het dus niet meer in uw auto te liggen.

Nu ook elektronisch

Zoals u weet, bewijst u met de groene kaart dat uw auto verzekerd is. Voor 1 juli 2020 moest dat papier altijd in uw auto liggen, als bewijs bij controles. Aangezien de witte kaart ook in elektronische versie bestaat, valt die verplichting weg. Het volstaat dat u de elektronische versie kunt tonen (op uw smartphone).

Toch bent u nog altijd iets zekerder met een papieren versie aan boord. Want wat als uw gsm gestolen wordt of de batterij leeg is? Bovendien worden de elektrische documenten niet in elk land aanvaard. Print het document daarom zeker uit als u naar het buitenland rijdt.

Geldigheid

U krijgt uw nieuwe witte kaart van uw verzekeraar. Ontvangt u ze enkel digitaal? Dan kunt u ze zelf afdrukken, of opslaan op uw smartphone.

Uw groene kaart geldt nog tot 31 december 2021 – voor zover de concrete geldigheidsduur dan nog niet verlopen is. Vanaf 1 januari 2022 is alleen de witte kaart geldig.

Let wel: uw groene of witte kaart is niet in elk land geldig. Check vooraf uw dekking in de landen die u bezoekt. U vindt die informatie op uw kaart onder vak 8.

Polisnummer en caravan

Uw polisnummer vindt u onder de rubriek ‘code van het land/code van de verzekeraar/nummer’. Dat zal ook zo zijn op uw witte kaart.

Vraagt u zich af of uw caravan of aanhangwagen onder de dekking van uw kaart valt? Kijk naar de maximaal toegelaten massa (MTM). Als die lager is dan 750 kilo, dan wel. Anders moet u er een aparte verzekering voor afsluiten.

Uw nieuwe kaart bij Carglass®

In de volgende situaties gebruikt u uw nieuwe witte kaart bij Carglass®:

  • Wanneer u online een afspraak boekt, moet u de naam van uw verzekeraar invullen. Die staat op uw kaart.
  • Nadat u uw afspraak geboekt heeft, kunt u ter voorbereiding uw polisnummer aanvullen in ons onlineportaal. Dat nummer staat ook op uw kaart.
  • Komt u naar een filiaal? Neem dan zeker uw boorddocumenten mee. Die bestaan uit uw inschrijvingsbewijs en uw papieren of digitale verzekeringskaart.
  • Later zult u uw kaart ook op onze website kunnen plaatsen. Zo hebben wij uw verzekeringsgegevens altijd bij de hand en hoeft u die niet telkens in te geven of op te zoeken.
24 juni 2020