Tips voor een vlotte vakantie met uw huisdier

U snakt naar vakantie. Maar u ziet een reis zonder uw kat of hond niet zitten? U kunt u uw viervoeter niet missen wanneer u op reis gaat? Of vindt u maar geen opvang voor het beestje? Dan neemt u uw kat of hond gewoon mee! Maar hoe doet u dat zonder dat er plots een blazende poes in uw nek springt tijdens het rijden? En zonder dat u het dier naar de plaatselijke dierenkliniek moet afvoeren voor een kalmeerpil? Carglass® sprokkelde enkele tips voor u. 

Bereid de reis met uw huisdier goed voor

Overloop voor u vertrekt de reisroute. Ga na waar u makkelijk halt houdt met uw huisdier. Zijn er hondenweides? Is er een rustig benzinestation met groen? Ook de logeerplek onderzoekt u maar beter goed op voorhand. Niet elke B&B ziet dieren graag komen. Zoek een plek waar u en uw huisdier met open armen worden ontvangen.

Laat uw dier op voorhand wennen

Zet uw hond of kat voor u op reis vertrekt al een aantal keer in de auto. Gedraagt het dier zich daar goed? Beloon het dan met iets lekkers. Zo gaat het de auto associëren met iets positiefs.

Installeer een bench in de kofferruimte

Een bench? Dat is een kennel voor dieren die u in de kofferruimte vastmaakt met een vastkliksysteem of een riem. Doordat het beestje in een afgesloten metalen kooi zit, houdt u rustig uw blik op de weg. En de hond of kat wordt niet door de wagen geslingerd bij een ongeluk.

Laad uw wagen logisch in

Een huisdier? Dat is extra bagage. Zorg ervoor dat de spullen die u onderweg nodig hebt, bovenaan liggen. Daar horen ook bij: poepzakjes, eten en water. En vergeet natuurlijk ook uw eigen hebbedingetjes niet.

Vermijd eten kort voor vertrek

Ook dieren hebben soms last van wagenziekte. Laat uw huisdier dan ook niet te veel eten vlak voor vertrek. Onderweg stoppen voor een snack of maaltijd kan zeker. Maar hou de porties bescheiden en neem voldoende tijd om te verteren (ook als baasje). Regelmatig water geven onderweg is absoluut een must.

Stop om de 2 à 3 uur voor een pauze

Net zoals wij wil een dier om de zoveel tijd de poten strekken, een plasje doen en een frisse neus halen. Stop dus geregeld even, en gun zowel uw dier als uzelf een rustmoment.

Hou de temperatuur onder controle

Temperaturen om van te kreunen? Een kat of hond kan het al snel te warm krijgen in de auto. Stel de temperatuur daarom zo goed mogelijk af: zet de airco op of draai een raampje een klein beetje open. Uw hond door het raam laten hangen om af koelen is dan weer géén goed idee. Het dier kan er een oor- of oogontsteking door oplopen, opspringende keitjes tegen zich krijgen, of ontsnappen als de opening te groot blijkt.

Laat uw dier nooit alleen in de auto

Stopt u tijdens uw rit ergens om even een stad te bezoeken? Laat uw dier dan nooit alleen achter in de auto. Neem het gewoon met u mee wanneer u ergens een tijdje uitstapt. Wie weet ontdekt u wel gemeenschappelijke interesses!

Checklist: wat neemt u mee op reis voor uw huisdier?

  • water
  • eten én snoepjes
  • kommetjes voor water en eten
  • kussens of mand
  • hals- en leibanden
  • poepzakjes of draagbare kattenbak
  • speelgoed
  • medische formulieren en identiteitspapieren
  • medicatie
13 juli 2018