Hoe maak ik mijn auto winterklaar?

Gedurende de wintermaanden stijgt het aantal pannes op het Belgische wegennet enorm door sneeuw, wind en hevige regenbuien. Koude temperaturen en neerslag zorgen voor uitdagende rijomstandigheden. Een degelijke voorbereiding is nodig om veilig de winter door te komen met je auto.

Zorgeloos de winter door? Hier onze 10 praktische tips

1. Onderhou je auto

Een goed onderhouden auto is het halve werk. Als je je auto op regelmatige basis een onderhoudsbeurt geeft, zal de rest van onze checklist eenvoudiger zijn. 

2. Controleer de batterij 

Koude en vocht zijn fataal voor batterijen. Niets is frusterender dan op een winterochtend, net voor je naar het werk wilt vertrekken, de motor te horen kermen bij het starten van je wagen.
Controleer voor de koude of je autobatterij winterklaar is . Met de juiste apparatuur kan je dit zelf. Maar het kan ook via een specialist. Indien de batterij de test niet doorstaat, vervang hem dan tijdig. Zo kom je zelfs in de winter op tijd op je werk.

3. Let op je koelvloeistof

Met de stevige temperatuurdaling in de winter is het belangrijk om te weten of de motor voldoende beschermd is. De koelvloeistof zorgt ervoor dat het koelwater in de motor niet bevriest en zo geen motorschade kan aanrichten. Wil je weten of er nog voldoende koelvloeistof in je auto zit? Dat kan je zelf controleren met een anti-vriesmeter of je kan het aan een specialist vragen.

4. Sterretje in je voorruit

Als je momenteel een sterretje hebt in je voorruit laat je dit best zo snel mogelijk herstellen. Door de koude temperaturen heb je meer kans dat een sterretje doorbarst. Dit komt door het grote temperatuurverschil tussen de buiten- en de binnenkant van de voorruit bij het aanzetten van de autoverwarming.
Door een sterretje in de voorruit te laten herstellen voorkom je dat het verderbarst en kan je met een gerust hart veilig de baan op. Daarnaast is een herstelling tot gemiddeld vijf keer goedkoper en tien keer ecologischer dan een vervanging van de autoruit.
Een sterretje herstellen? Dat kan snel en eenvoudig online: Maak hier je afspraak

5. Controleer je ruitenwisservloeistof

Tijdens de wintermaanden valt er veel neerslag en worden autoruiten sneller vuil. Ruitenwisservloeistof helpt je om je voor- en achterruit schoon te houden en zo de zichtbaarheid te verhogen.
Ruitenwisservloeistof op? Je kan makkelijk zelf het ruitenwisservloeistofreservoir bijvullen of spring binnen in een Carglass® Service Center bij jou in de buurt.

Ruitenwissers

6. Controleer je ruitenwissers

Het verhogen van de zichtbaarheid is belangrijk. Bij slechte weersomstandigheden draaien ruitenwissers overuren. Controleer ze regelmatig om een verminderd zicht te vermijden. Je kan het perfect zelf controleren dankzij onze ruitenwisserchecklist.

Vertonen je ruitenwissers symptomen van slijtage? Kom langs bij een Carglass® Service Center in je buurt en laat ze snel vervangen.

 

7. Controleer je autoverlichting

Slecht weer en donkere dagen zorgen voor verminderd zicht. Alertheid is een must. Autoverlichting is belangrijk doorheen heel het jaar, maar vooral tijdens de winter. Het verhoogt de zichtbaarheid en de veiligheid.
Controleer of ze allemaal nog werken. Vergeet ook niet de mistlampen en richtingaanwijzers te testen. Probeer ze op regelmatige basis schoon te maken zodat ze goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.

8. Winterbanden

Heb je al winterbanden? Goed zo. Vergeet niet om ze tijdig om te wisselen en zo je veiligheid in het verkeer te verhogen.
Heb je nog geen winterbanden? De grip van winterbanden is beduidend hoger bij koudere temperaturen dan deze van gewone banden. Als daar dan nog sneeuw en ijs bijkomt zijn winterbanden geen overbodige luxe.
Wil je liever geen winterbanden? Controleer dan minstens even de staat van de huidige banden. Bekijk het profiel van de banden. Deze moet minstens 1,6 mm diep zijn en in de winter liefst nog iets meer. Probeer ook de bandenspanning op regelmatige basis te controleren. Hoe controleer je deze ? Ga naar VAB bandenspanning en vind meer uitleg over de bandenspanning van uw auto. 

9. Was je auto

Carglass® safe & shiny
Tracht op regelmatige basis je auto te wassen. Niet enkel sneeuw en regen, maar vooral strooizout tast het chassis, de carrosserie en banden aan. Door je auto te wassen voorkom je slijtage. 

Tip: Ga langs bij een carwash en kies voor een droogprogramma om het vastvriezen van belangrijke autoonderdelen te voorkomen. 

10. Auto-uitrusting

Wat kan je preventief in je auto leggen? Dit kan van pas komen als je autopech hebt door het slechte weer:

  • Een gevarendriehoek
  • Een veiligheidshesje
  • EHBO-kit
  • Ruitenontdooier
  • Start- en sleepkabels
  • Zaklamp
  • Deken
  • Water

Carglass® wenst jullie een aangename en vooral veilige winter in het verkeer!

5 december 2016