20 tips voor een gesmeerde verkoop van uw auto

Wilt u uw auto verkopen? Dan zijn er heel wat zaken waar u aan moet denken. De vraagprijs bijvoorbeeld, de overhandiging van de autopapieren, een verkoopscontract, de presentatie van uw auto aan potentiële kopers …

Wij maken het u gemakkelijk en helpen u in 20 tips naar een vlotte verkoop.

1. Houd alle basisinfo over uw auto bij de hand

Het lijkt misschien de logica zelve, maar juist daarom wordt het vaak over het hoofd gezien door verkopers: verzamel alle basisinfo en papieren van uw auto.
Want potentiële kopers willen weten welk vlees ze in de kuip hebben. Zorg daarom dat u volgende informatie bij de hand hebt zodra u uw auto wilt verkopen:

 • Merk en model
 • Maand en jaar van 1e inschrijving
 • Bouwjaar
 • Brandstof: benzine, diesel, lpg of hybride
 • Vermogen: het aantal pk’s en kWh (kilowatturen)
 • Kilometerstand
 • Leeftijd

2. Bepaal uw prijs

Voordat u een prijs vastlegt, moet u beslissen of u uw wagen wil verkopen aan een particulier of een autodealer:

Als u gaat voor de beste prijs, kiest u voor een particuliere verkoop

In tegenstelling tot een verkoop aan een autodealer, heeft u bij een particuliere verkoop meerdere bieders. U heeft dus een sterkere onderhandelpositie. Particulieren zijn meestal ook minder gehaaid dan handelaars. En hebben niet de kennis en expertise van professionals. De beste prijs krijgt u dus van een particulier. Het nadeel is dat u meer tijd en moeite over moet hebben voor de verkoop van uw wagen.

Denk er trouwens aan, dat u geen btw hoeft door te rekenen als u uw auto verkoopt aan een andere particulier.

Als u gaat voor gemak en snelheid, kiest u voor een verkoop aan een handelaar

Uw oude auto kunt u makkelijk kwijt bij een dealer. Zeker als u hier uw oude auto inruilt voor een nieuwe. Een professionele handelaar betaalt u direct en neemt de zorg en organisatie van de verkoop van u over.

Maar een dealer moet uw auto uiteraard nog doorverkopen en wil dus winst maken. Hij zal er dus alles aan doen om de prijs zo laag mogelijk te houden. En blijft ook onder de verkoopwaarde. Zijn bod is bovendien het enige dat u krijgt, u kunt dus niet vergelijken of bieders tegen elkaar uitspelen. Hij bepaalt de waarde van uw auto op basis van de APK, de onderhoudshistoriek en de kilometerstand.

Of u nu aan een particulier of aan een dealer verkoopt, u moet sowieso een prijs bepalen als u uw auto verkoopt.

Waarop baseert u uw prijs?

Er bestaan verschillende manieren om uw richtprijs te bepalen:

 • Check wat vergelijkbare auto’s kosten, bijvoorbeeld in zoekertjes op tweedehands sites. Kijk vooral naar merk, model, leeftijd, kilometerstand, motor en opties.
 • Bereken de waarde van uw auto online, via gratis rekenmodules.
 • Laat een professionele expertise uitvoeren door een dealer. Dan weet u wat de exacte waarde is van uw auto. Het nadeel is dat zo’n taxatie niet goedkoop is. En dat de dealer vaak verwacht dat u uw auto aan hem verkoopt.

Ga voor een marktconforme prijs

U wilt natuurlijk een zo hoog mogelijke prijs voor uw auto. Maar een te hoge prijs schrikt potentiële kopers af. Let er dus op dat uw prijs niet boven de prijs van gelijkaardige auto’s ligt. Verkoopt u uw auto op een zoekertjessite, denk er dan aan dat uw wagen hoger in de zoekresultaten verschijnt als de potentiële kopers filteren op prijs.

Tip: houd bij de bepaling van de prijs van uw auto rekening met de gebreken, en wees hier ook eerlijk over. U hebt namelijk een mededelingsplicht.

3. Onderhandel over de prijs

Over de prijs van een tweedehandswagen kan onderhandeld worden. Daarom zet u uw vraagprijs beter iets hoger.

Wilt u aan het langste eind trekken, focus dan op de pluspunten van uw wagen tijdens de onderhandelingen. Wat heeft uw auto dat vergelijkbare wagens niet hebben? Goede opties bijvoorbeeld. Zoals een ingebouwde gps, stoelverwarming of lederen bekleding.

Of wat heeft uw auto juist niét: veel kilometers, schade, slijtage …

Een te hoge prijs schrikt potentiële kopers af, een te lage prijs doet kopers twijfelen aan de kwaliteit van uw wagen. Zoals we hierboven al vermeldden, kiest u best voor een marktconforme prijs. Check daarvoor de prijzen van vergelijkbare tweedehands auto’s.

4. Kies uw verkoopskanaal

Nu is het tijd om te beslissen via welk kanaal u uw auto te koop zet. Verkoopt u uw wagen aan een dealer of opkoper, dan is de koop direct rond en hoeft u zelf niets meer te regelen. Een bijkomend voordeel is dat u niet met uw auto naar de keuring hoeft. Dat moet wel als u uw auto aan een particulier verkoopt.

Wilt u uw wagen aan een particulier verkopen, dan zal u ongeveer 6 weken werk hebben. U kunt via meerdere kanalen adverteren:

 • Zet uw auto op tweedehanddsites zoals AutoScout24.be, Wijkopenautos.be, 2dehands.be en Kapaza of gespecialiseerde autosites zoals Autogids.be, Auto55 en Vroom.be.
 • Plaats een online of print advertentie voor particulieren.
 • Verkoop uw auto via een online veiling. Er bestaan veilingsites voor professionele opkopers en voor particuliere kopers. U kunt uw auto aanbieden op beide soorten websites. Voorbeelden van veilingsites voor particulieren zijn Autorola en Besteautobod.be. Ikwilvanmijnautoaf.be en CarsOnTheWeb zijn voorbeelden van sites voor professionele kopers.
 • Doe mee met een parkingverkoop. Dat is een soort automarkt, vol met tweedehandsauto’s. U betaalt voor een plekje op een parking of plein en verkoopt uw auto aan een aanwezige koper. Dat kan een particulier of een dealer zijn. Uw auto is snel verkocht, maar meestal voor een lage prijs.
 • Plaatst u een ‘te koop’-bordje achter uw autoruit, houd er dan rekening mee dat u er een fiscale zegel op moet plakken. En dat u er niet mee op de openbare weg mag komen. Alleen ophangen als uw auto op privéterrein staat dus.

5. Maak aantrekkelijke foto’s

Of u uw auto snel wilt verkopen, heeft u duidelijke en aantrekkelijke foto’s nodig om uw auto aan de man te brengen. We zetten een paar tips op een rijtje voor u:

 • Aantrekkelijke foto’s zijn duidelijk en licht. Let er dus op dat er voldoende licht valt op uw auto.
 • Met een filtertje ziet uw auto er nog beter uit.
 • Houd de achtergrond rustig en vrij, laat alleen de auto zien.
 • Wees eerlijk en voeg ook foto’s toe van eventuele schade. Vroeg of laat komt de koper er toch achter. Voor sommige kopers kan een deuk of kras ook een voordeel zijn. Ze verwachten een niet al te hoge prijs te moeten betalen.
 • Wees niet te zuinig met het aantal foto’s. Hoe meer foto’s u laat zien, hoe beter het beeld dat de potentiële koper zich vormt. Laat uw auto zien vanuit verschillende hoeken en vergeet ook geen foto te nemen onder de motorkap.

6. Laat eventuele schade herstellen

Wilt u uw auto snel verkopen voor een goede prijs? Laat krassen, roest, deuken en andere schade dan vakkundig herstellen. Toegegeven, het is een investering. Maar u heeft 3 heel goede redenen om het nu te doen, vóór de verkoop van uw wagen:

 1. Hoe beter uw auto eruitziet, hoe makkelijker hij verkoopt. Simpel.
 2. Als uw auto net bij de garage is gepasseerd, geeft u de koper het vertrouwen dat hij voorlopig geen kosten of miserie heeft.
 3. U krijgt een hogere prijs als uw auto op punt staat.

Wilt u uw wagen verkopen zonder die lelijke krassen, deuken, vegen of roestplekken? Dankzij de volgende tips kunt u de meerwaarde van uw auto vergroten:

Bij uw dichtstbijzijnde Carglass® Carrosserie Service Center kunt u grote en kleine schade snel laten herstellen. En zo de verkoop van uw auto bespoedigen.

Onze herstellingsexperts gebruiken altijd de modernste technieken om uw auto helemaal verkoopsklaar te maken. En ze geven u een ijzersterke garantie:

Die garantie hoort bij uw wagen en blijft dus geldig voor de nieuwe eigenaar. Nog een extra argument als u uw auto snel wil verkopen!

7. Laat een onderhoud of keuring uitvoeren

Als u uw wagen verkoopt aan een particulier, bent u verplicht om een keuring te laten uitvoeren. U kunt ook in het verkoopscontract zetten dat de koper de keuring laat uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat de verkoopprijs van uw auto dan iets lager ligt.

Na de keuring krijgt u een attest en een Car-Pass met de kilometerstand. Die documenten zijn maar 2 maanden geldig. Als u uw auto niet verkoopt binnen deze termijn, moet u dus een nieuwe keuring laten uitvoeren. Denk eraan dat een verkoop zonder Car-Pass ongeldig is.

Verkoopt u uw auto aan een dealer, dan is een keuring niet verplicht. Maar ook in dit geval zal uw auto dan iets minder waard zijn.

Wilt u alles in de strijd gooien om potentiële verkopers te overtuigen? Dan kunt u ook een diagnose laten uitvoeren door VAB. U krijgt dan een gedetailleerd rapport van alle gecontroleerde punten.

8. Breng alle vloeistoffen op peil

Een auto die op punt staat, verkoopt beter. Denk er dus aan om alle vloeistoffen bij te vullen: motorolie, rem- & koelvloeistof en sproeivloeistof voor de ruitenwissers.

9. Controleer de bandenspanning

Een correcte bandenspanning is essentieel voor elke auto. Het is veiliger, voordeliger én beter voor uw banden. Zorg er dus voor dat u de bandenspanning van uw auto nog even checkt voor de verkoop.

Weet u niet wat de juiste bandenspanning is voor uw auto? U vindt deze info in de handleiding of op een sticker. Deze sticker zit op het bestuurdersportier, op de brandstofklep of in het handschoenenkastje.

U kunt uw bandenspanning laten controleren in de garage, zelf testen bij een benzinestation of een spanningsmeter kopen. Nieuwere auto’s (na 2014) hebben een ingebouwde spanningsmeter.

Voert u de controle zelf uit, wacht dan tot de motor koud is. Dat betekent dat uw auto minstens 2 uur niet gereden heeft.

10. Geef uw auto een grote schoonmaakbeurt

Een schone auto verkoopt beter. Maak uw auto dus vanbinnen en vanbuiten grondig schoon. Spoel uw auto eerst af, zodat het ergste vuil eraf is en u minder snel krassen maakt. Gebruik een spons en autoshampoo om de buitenkant te poetsen. Droog uw auto daarna af met een zeem.

Vergeet ook de velgen niet schoon te maken met een velgenreiniger. Hiervoor gebruikt u een kwastje.

Stofzuig ook het interieur en verwijder alle rommel. Check onder de zetels of er geen vergeten speelgoed of weggewaaide parkeertickets liggen. En zorg ervoor dat het dashboardkastje leeg is.

11. Zet uw auto in de boen

Een glanzende auto lijkt nieuwer en verkoopt dus makkelijker én voor een betere prijs. Behandel uw auto na het wassen daarom met wax, dat u aanbrengt met een microvezeldoekje. Een bijkomend voordeel is dat nieuw vuil zich nu minder snel hecht aan de lak. Uw auto blijft dus langer mooi.

12. Laat uw auto ruiken als nieuw

Het is een truc die autoverkopers al jaren toepassen in hun showrooms: een geur toevoegen om potentiële kopers over de streep te trekken. U kunt kiezen voor elk heerlijk ruikend autoparfum, maar kies voor een ledergeur als u echt het verschil wil maken.

Tip: de geur van leder suggereert dat uw auto nieuw is. En hoe jonger een auto lijkt, hoe meer u ervoor kunt vragen.

13. Zorg voor een volle tank

Zet de puntjes op de i en verkoop uw auto met volle tank. Wel zo netjes en nog maar eens een klein zetje in de rug van de potentiële koper.

14. Bied een proefrit aan

Als u uw auto wil verkopen, kunt u er niet omheen: de proefrit. Een potentiële koper kan pas beslissen als hij zelf ervaren heeft hoe uw auto rijdt. Dit is het moment van de waarheid, waarbij eventuele gebreken aan het licht komen.

U kunt een proefrit niet weigeren. Maar u kunt er wel op staan om mee te rijden. Rijdt u niet mee, laat de koper dan een proefritverklaring tekenen. Dan vallen boetes of schade onder zijn verantwoordelijkheid.

15. Teken de verkoopsovereenkomst

Verkoopt u uw wagen aan een particulier? Dan raden we u aan om een verkoopsovereenkomst op te stellen en te ondertekenen. Zo weet u zeker dat de koper alle afspraken nakomt, zoals prijs en voorwaarden. En voorkomt u geschillen na de verkoop.

Zorg dat de overeenkomst zeker de contactgegevens van beide partijen bevat, een beschrijving van de auto, de kilometerstand en de datum van eerste inverkeerstelling. Check de identiteitskaart van de koper en neem zijn gegevens over in de overeenkomst.

Omdat u een particuliere verkoper bent, hoeft u uw koper geen waarborg te bieden. Wat u wel kunt doen, is een vermelding opnemen in de verkoopsovereenkomst. Dat de koper de staat van de auto kent en accepteert.

Tip: een voorbeeld van een verkoopovereenkomst tussen particulieren vindt u op Vab.be.

16. Vermijd cash en laat het geld overschrijven

Krijgt u meer dan € 3.000 van de koper, dan mag u dat volgens de wet niet contant ontvangen. Maar ook voor lagere bedragen raden we aan om cash te vermijden. Er bestaat namelijk altijd een kans dat het geld vals is.

Laat de koper het geld liever overschrijven vóór de overdracht of vraag om een cheque wanneer u uw auto levert.

17. Breng uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte

Wat met uw autoverzekering? Er zijn 2 scenario’s:

 1. U koopt geen andere auto?
  Contacteer uw verzekeraar en laat uw lopende polis stopzetten. Uw verzekeraar kan vragen naar het bewijs van schrapping van de inschrijving van het voertuig.
 2. U koopt wel een andere auto?
  De verzekeringsmaatschappij stelt een aangepast contract op voor uw nieuwe wagen.

18. Bezorg de koper alle papieren

U bezorgt niet alleen uw auto aan de koper, maar ook deze documenten:

 • Inschrijvingsbewijs
 • Formulier voor de aanvraag tot inschrijving
 • Keuringsbewijs
 • Car-Pass van de keuring
 • Gelijkvormigheidsattest
 • Tweedehandsrapport van de technische controle
 • Verkoopsovereenkomst
 • Eventueel attest voor de lpg-installatie

En vergeet natuurlijk ook niet de autosleutels, inclusief reservesleutel, en het onderhoudsboekje.

Onthoud dat potentiële kopers het recht hebben om deze documenten in te kijken. De kans is dus groot dat ze ernaar vragen.

19. Verwijder uw nummerplaat

Verwijder de nummerplaat van uw auto voor de verkoop. Wat u doet met uw nummerplaat, hangt af van uw situatie:

 • Koopt u een nieuwe auto in de plaats?
  U kunt uw nummerplaat hergebruiken. Is het nog geen Europese nummerplaat? Dan moet u een nieuwe aanvragen bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).
 • Koopt u geen andere auto?
  Bezorg uw nummerplaat binnen 4 maanden aan DIV. Denk eraan dat u verkeersbelasting blijft betalen zolang uw nummerplaat niet geschrapt is. U ontvangt van de DIV een ontvangstbewijs, dat u kan gebruiken om de verzekering en verkeerbelasting op te zeggen. Eventuele overschotten krijgt u terugbetaald.

Verkoopt u uw auto aan iemand in het buitenland, dan moet de exporteur het inschrijvingsbewijs terugsturen naar DIV. De exporteur moet ook verklaren dat hij uw auto exporteerde.

20. Overhandig uw auto aan de nieuwe eigenaar

Heeft u het geld van de koper ontvangen of betaalt hij u tijdens de overdracht? Dan is het nu het moment om uw autosleutels te overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Proficiat, de verkoop van uw wagen is rond!