Zo werkt de airco in je auto zoals het hoort

Lang leve de airco in onze auto bij zomerse temperaturen. Paniek! Want hoe gebruik je dat verkoelende systeem eigenlijk het best?
airco_auto

Open je autoruit als je vertrekt

Is het erg warm? Laat de airco dan niet meteen op volle kracht draaien. Open altijd even je autoruit als je instapt. Zo ontsnapt de warme lucht. Daarna mag je alles weer sluiten, zodat de airco zijn werk kan doen.

Beperk het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur

Buiten tropisch? Zet je airco dan niet op bibbertemperaturen. Zo verbruik je minder brandstof, en heb je zelf niet te veel last van grote temperatuurschommelingen. Een verschil tussen binnen- en buitentemperatuur bedraagt beter niet meer dan 6 graden. Een automatische airco stelt de geschikte temperatuur voor je in.

Check voor je vertrek of je misschien geen sterretje in je autoruit hebt: de ijskoude aircolucht kan het sterretje in je warme ruit doen barsten. Sterretje gevonden? Maak dan snel een afspraak!

Zet je airco regelmatig aan

Ook zonder zomers weer is het goed om de airco regelmatig aan te zetten. Zo kan de olie in het systeem de onderdelen smeren. je airco niet gebruiken veroorzaakt extra slijtage.

Gebruik je airco slim

De airco aan? Dan verbruikt je auto 5 tot 8 procent meer. Zet je favoriete verkoeler dus niet te pas en te onpas aan. Moet je auto een extra inspanning leveren? Een rit door de bergen of met een aanhangwagen? Beperk op die momenten het gebruik van de airco.

Schakel je airco op tijd uit

je airco hoeft niet tot het einde van de rit op volle toeren te draaien. Ongeveer een kwartier voor je op uw bestemming aankomt, mag de airco uit. De condensor kan dan alvast drogen. Resultaat: minder kans op bacteriën, want zij houden van vochtige plekjes.

Laat je airco regelmatig nakijken

Je doet er goed aan om de airco elk jaar te laten nakijken en bijvullen. Onderhoud is maar eens in de vijf jaar nodig. Laat wel regelmatig de interieur- en pollenfilters vervangen, tijdens een klein of groot onderhoud. Goed om vieze geurtjes weg te houden. Geniet van je koele rit!

10 juli 2023