8 tips om veilig een dakkoffer op je auto te monteren

Of je nu naar de sneeuw rijdt of naar de zon, een mens sleurt wat mee als hij op vakantie gaat. En wanneer de autokoffer afgeladen vol zit, is een dakkoffer plaatsen vaak de enige oplossing om nog wat extra ruimte te scheppen. Maar waar moet je op letten als je een dakkoffer bevestigt, zodat jij je auto én de inhoud van de box niet beschadigt? Met deze 8 ijzersterke tips voorkom je dat je problemen op jouw dak krijgt.
dakkoffer
  1. Een dakkoffer veilig monteren begint bij stevige dakdragers. Zorg bij de keuze dat ze 100% geschikt zijn voor jouw type wagen en de dakkoffer die je erop wilt bevestigen.
  2. Vraag iemand om je te helpen. Met z’n tweeën zet je de dakkoffer zonder problemen bovenop de dakdragers. Zo loop je ook minder risico dat de lak van je wagen bekrast raakt. Gebruik een plooimeter om de skibox precies in het midden te zetten voor je de klembeugels vastschroeft.
  3. Een dakkoffer laden doe je best volgens een strikt principe: leg 50% van de bagage tussen de dakdragers, 25% in de neus en 25% in de achterkant.
  4. Stop nooit te zware spullen in je dakkoffer. Die berg je beter op in de kofferbak van je auto. Op die manier blijft het zwaartepunt van de wagen laag, waardoor hij stabieler op de weg ligt.
  5. Materiaal zomaar los in je dakkoffer? Een absolute no-go. Wanneer je plots moet remmen, kunnen losliggende objecten je dakkoffer beschadigen. De oplossing: bundel bagage zo veel mogelijk in tassen of zakken en maak alles goed vast met een spanriem.
  6. Vergeet niet dat een dakkoffer het weggedrag van je wagen beïnvloedt. Neem bochten wat trager dan gewoonlijk en maak geen abrupte stuurbewegingen wanneer je tegen hogere snelheid op de autosnelweg rijdt.
  7. Een dakkoffer maakt je wagen tot 70 centimeter hoger. Denk daaraan wanneer je parkeergarages inrijdt en tolposten passeert. Meet vooraf de totale hoogte van je auto plus de gemonteerde dakkoffer en let goed op de signalisatie in verband met hoogtebeperking. Zo voorkom je schade aan je eigen wagen en aan het materiaal van derden.
  8. Door het gewicht en de omvang van je dakkoffer is het mogelijk dat je op de autosnelweg tot 2 liter meer brandstof verbruikt per 100 kilometer. Daarom blijf je na je vakantie beter niet rondrijden met met een lege dakkoffer op je auto.
27 februari 2019