Monteer met gemak een skibox op uw dak

Of u nu naar de sneeuw rijdt of naar de zon, een mens sleurt wat mee als hij op vakantie gaat. En wanneer de autokoffer afgeladen vol zit, is een dakkoffer plaatsen vaak de enige oplossing om nog wat extra ruimte te scheppen. Maar waar moet u op letten als u een dakkoffer bevestigt, zodat u uw auto én de inhoud van de box niet beschadigt? Met deze 8 ijzersterke tips voorkomt u dat u problemen op uw dak krijgt.
 
  1. Een dakkoffer veilig monteren begint bij stevige dakdragers. Zorg bij de keuze dat ze 100% geschikt zijn voor uw type wagen en de dakkoffer die u erop wilt bevestigen.

  2. Vraag iemand om u te helpen. Met z’n tweeën zet u de dakkoffer zonder problemen bovenop de dakdragers. Zo loopt u ook minder risico dat de lak van uw wagen bekrast raakt. Gebruik een plooimeter om de skibox precies in het midden te zetten voor u de klembeugels vastschroeft

  3. Een dakkoffer laden doet u best volgens een strikt principe: leg 50% van de bagage tussen de dakdragers, 25% in de neus en 25% in de achterkant.

  4. Stop nooit te zware spullen in uw dakkoffer. Die bergt u beter op in de kofferbak van uw auto. Op die manier blijft het zwaartepunt van de wagen laag, waardoor hij stabieler op de weg ligt.

  5. Materiaal zomaar los in uw dakkoffer? Een absolute no-go. Wanneer u plots moet remmen, kunnen losliggende objecten uw dakkoffer beschadigen. De oplossing: bundel bagage zo veel mogelijk in tassen of zakken en maak alles goed vast met een spanriem.

  6. Vergeet niet dat een dakkoffer het weggedrag van uw wagen beïnvloedt. Neem bochten wat trager dan gewoonlijk en maak geen abrupte stuurbewegingen wanneer u tegen hogere snelheid op de autosnelweg rijdt.

  7. Een dakkoffer maakt uw wagen tot 70 centimeter hoger. Denk daaraan wanneer u parkeergarages inrijdt en tolposten passeert. Meet vooraf de totale hoogte van uw auto plus de gemonteerde dakkoffer en let goed op de signalisatie in verband met hoogtebeperking. Zo voorkomt u schade aan uw eigen wagen en aan het materiaal van derden.

  8. Door het gewicht en de omvang van uw dakkoffer is het mogelijk dat u op de autosnelweg tot 2 liter meer brandstof verbruikt per 100 kilometer. Daarom blijft u na uw vakantie beter niet rondrijden met met een lege dakkoffer op uw auto.
27 februari 2019